ΕΟΔΥ: Επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox και προτάσεις για μέτ...
ΕΟΔΥ: Επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox και προτάσεις για μέτρα προστασίας

ΕΟΔΥ: Επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox και προτάσεις για μέτρα προστασίας

Το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox (ευλογιά των πιθήκων).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ενώ η διασπορά του ιού συνεχίζεται και σε διεθνές επίπεδο.

Η νόσος mpox είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός αυτός είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πραγματοποιείται μέσω επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντα, αλλά και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, καθώς και με αναπνευστικά σταγονίδια κατά τη διάρκεια παρατεταμένης στενής επαφής.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, με χαρακτηριστικό εξάνθημα που εμφανίζεται 1 έως 5 ημέρες μετά την αρχή των συμπτωμάτων. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν στενές επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα. Ο εμβολιασμός έναντι mpox συνιστάται ιδιαίτερα για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και επαγγελματίες υγείας.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά, και είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός γίνεται στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα: ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», ΠΓΝ Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ», ΓΝ Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέα Συγγρός», ΠΓΝ «Αττικόν» και ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Συνιστάται να τηρούνται οι οδηγίες των ιατρών στις περιπτώσεις εμφάνισης εξανθημάτων ή ασυνήθιστων δερματικών βλαβών.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την πορεία της νόσου και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των κρουσμάτων.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400