ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα και έγκαιρη διάγνωση για τις ενδεχόμενες περιπτώσεις Mpox στη χώρα

ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα και έγκαιρη διάγνωση για τις ενδεχόμενες περιπτώσεις Mpox στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τη νίκη κατά των κρουσμάτων Mpox (ευλογιά των πιθήκων). Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, είναι πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά προειδοποιούνται οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν οριστεί κέντρα αναφοράς για τη διαχείριση των περιστατικών. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια για την ανάσχεση της νέας πρόκλησης για τη δημόσια υγεία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για την mpox

Ο εμβολιασμός κατά της Mpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Αυτή τη στιγμή, η διαδικασία αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στο προσεχές διάστημα, θα λειτουργήσουν πέντε ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου θεωρείται αυτή τη στιγμή χαμηλός στη χώρα, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να ενημερώνει το κοινό και να ευαισθητοποιεί το υγειονομικό προσωπικό για την έγκαιρη διάγνωση και την ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας. Παράλληλα, λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων (ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης, το οποίο θα ενδυναμωθεί αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ΛΔΚ και της ανίχνευσης νέων κρουσμάτων σε τέσσερις γειτονικές χώρες, εστιάζοντας σε ένα νέο στέλεχος του ιού που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον, το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ συσχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θνητότητα αυτή αναλογεί στις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη χώρα και στη σημαντική υποδήλωση των ήπιων κλινικών μορφών της νόσου.

Στις 14/08/2024, δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική.

Η μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του κινδυνεύοντος ατόμου και με παρατεταμένη στενή επαφή σε κοντινές αποστάσεις, ενώ σπανίως από μολυσμένα αντικείμενα.

Στη ΛΔΚ και στις γειτονικές χώρες, οι σημαντικότερες οδοί μετάδοσης περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή, την παραμονή στον ίδιο χώρο διαβίωσης με πάσχοντες και την μετάδοση εντός νοσοκομειακών χώρων, συνήθως λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Υπάρχουν επίσης σκιαγραφούμενες περιπτώσεις μετάδοσης με επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα.

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες

Ο ΕΟΔΥ συνιστά αυξημένα μέτρα προφύλαξης για όσους προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες με κρούσματα Mpox. Ειδικότερα, προτείνεται να αποφεύγονται οι επαφές με πιθανώς μολυσμένα άτομα, ει δυνατόν και με αυτά που εμφανίζουν δερματικές βλάβες, με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα, όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα, καθώς και με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα που ανήκαν σε ασθενείς. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα, η χρήση προϊόντων από αυτά και η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αν παρατηρηθεί ανεξήγητο δερματικό εξάνθημα, χωρίς ή με πυρετό και ρίγη. Εφόσον τα συμπτώματα παρουσιαστούν μετά την επιστροφή, πρέπει να αναφερθεί το ταξίδι σε ιατρό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές, καθώς και για ναυτικούς που οι πλοίο τους προσεγγίζουν σχετικές λιμένες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για οδηγίες σε περίπτωση που νοσήσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 2105212054 οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τελευταία, τονίζεται ότι δόθηκαν οδηγίες στις εισόδους μεταναστών από χώρες με κρούσματα για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών περιστατικών και τη διαχείρισή τους, καθώς και για την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play