Το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε σωστή πρόληψη.
Δύο χιλιάδες άτομα το χρόνο τραυματίζονται από εγκαύματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 700-800 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ κάθε πέντε μέρες πεθαίνει ένας άνθρωπος από αστική πυρκαγιά.
Ο μεγάλος αριθμός εγκαυμάτων προέρχεται από αστικές πυργκαγιές, δηλαδή από αιτίες που θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε προλάβει, αν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση, που είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας της οργάνωσης μας.
Τα παραπάνω αναφέρει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κ. Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, ένας εκ των δύο ιδρυτών της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες Salvia, η οποία δημιουργήθηκε το 2021, μετά από τρία χρόνια ενασχόλησης και υποστήριξης εγκαυματιών από το Μάτι.
«Μαζί με τη Μαρίνα Καρύδα, που κατοικούμε και οι δύο στο Μάτι, υποστηρίξαμε περισσότερους από 60 ανθρώπους και αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία για τις ανάγκες τους και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται το έγκαυμα κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά τη νοσηλεία.
Είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό στη χώρα στο κομμάτι της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ κυρίως, αυτών που χρειάζονται για την αποθεραπεία και αποκατάστασή τους μετά το νοσοκομείο. Τέτοια υλικά είναι τα πιεστικά ενδύματα, (σσ μετεγχειρητικά ρούχα) σιλικόνες, κρέμες ενυδατικές και αντηλιακές, πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για έναν εγκαυματία, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει και να έχει μία κανονικότητα, όσο μπορεί να την έχει μετά από ένα τόσο βαρύ τραύμα».
Με την υπουργική απόφαση θα διευκρινιστούν τεχνικές λεπτομέρειες.
Το 2019 ψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε το Μητρώο Εγκαυματιών για εγκαυματίες από δασικές πυρκαγιές, και το 2020 ολοκληρώθηκε με την υπουργική απόφαση και τις λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν αρκούσε, λέει ο κ. Ανδρονόπουλος, «για αυτό και συστήνοντας την οργάνωση μας θελήσαμε και προτείναμε στο υπουργείο να γίνει το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, με το οποίο θα καλύπτονται όλοι οι εγκαυματίες από κάθε αιτία πυρκαγιάς, (ακόμη και τα θύματα εγκληματικών ενεργειών) το οποίο και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα».
Το νέο μητρώο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και όπως εξηγεί ο κ. Ανδρονόπουλος, η σχετική ρύθμιση προβλέπει να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι θεραπείες για την αποκατάσταση των εγκαυματιών μετά το νοσοκομείο. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες, επισημαίνει, γιατί δεν έχει βγει ακόμη η υπουργική απόφαση.
«Με την απόφαση θα διευκρινιστούν τα κριτήρια, ποιοι θα δικαιούνται και πώς, δηλαδή ανάλογα με το βαθμό εγκαύματος και σε τι ποσότητες και επίσης το αν θα είναι τελείως δωρεάν ή θα υπάρχει κάποια συμμετοχή, αν θα υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πώς θα εγγράφεσαι στο Μητρώο Εγκαυματιών, πώς θα συνταγογραφούνται όλα όσα χρειάζονται κλπ. Με την υπουργική απόφαση δηλαδή αναμένεται να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες».
Το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε σωστή πρόληψη.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν υπήρχε σωστή πρόληψη, αναφέρει ο κ. Ανδρονόπουλος για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι στο site της οργάνωσης www.salvia.org.gr υπάρχει πλήθος πληροφοριών για την πρόληψη που είναι άκρως σημαντικό κομμάτι. «Ετοιμάζουμε μία σειρά από φυλλάδια, τα οποία θα μοιράζονται είτε ηλεκτρονικά, είτε σε έντυπη μορφή, σε διάφορες εκδηλώσεις που θα παρεμβαίνουμε. Κι επίσης έχουμε ετοιμάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, το οποίο έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Παιδείας για να μας το εγκρίνουν, προκειμένου τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι να μάθουν τους απλούς τρόπους προφύλαξης κυρίως από τα αστικά και οικιακά εγκαύματα, αλλά και από τα δασικά. Δηλαδή τον τρόπο που πρέπει να αποφύγεις την πυρκαγιά ή τον τρόπο που πρέπει να κινηθείς, ή να εκκενώσεις το σπίτι, ή την περιοχή, αν υπάρξει πυρκαγιά. Είναι πολύ σημαντικό όταν μας λένε εκκενώστε, να φεύγουμε ». Ιδρυτικός δωρητής της οργάνωσης Salvia είναι το Ίδρυμα Λάτση.
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος στα ανοιχτά των Νέων Μουδανιών