Εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη: Μια ιστορική στιγμή

Εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη: Μια ιστορική στιγμή

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε αργά χθες το απόγευμα στην «Φραγκοκλησιά», την καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης, η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, λείψανα του οποίου βρίσκονται στη Μυτιλήνη από τις αρχές του 20ου αιώνα. «Η Εκκλησία μας σήμερα, τιμά τον Άγιο Βαλεντίνο μάρτυρα στο όνομα του Χριστού. Και η κοινωνία τιμά τον Άγιο των ερωτευμένων», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου.

Η καθολική εκκλησία ήταν γεμάτη από Έλληνες καθολικούς και Ευρωπαίους που διαμένουν στο νησί, καθώς και από μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ. Πολλοί ορθόδοξοι ήταν επίσης παρόντες, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία της πόλης. Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά η χορωδία ΑΝΙΜΑΤΟ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Χατζηγιαννάκη.

Στην οδό Ερμού, στη διάρκεια των εορτασμών, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης γιόρτασε τον Άγιο των ερωτευμένων με μουσικές, κεράσματα, μπαλόνια και σταντ για φωτογράφιση.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ, βρίσκονταν μέχρι το 1990 στην Καθολική Εκκλησία της πόλης κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1990 μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης. Κάποια τμήματα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ άλλα στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την αγιολογία, ο Άγιος Βαλεντίνος συνελήφθη στη Ρώμη και εκτελέστηκε το 268 μ.Χ. Στις 26 Απριλίου του 1907, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Σμύρνης προέβη σε αυθεντικοποίηση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Τελευταία κάτοχος των λειψάνων ήταν η Λουκία Θεοφανοπούλου Bongigli, η οποία τα δώρισε στον καθολικό ναό της Μυτιλήνης. Το 2014, μέρος των λειψάνων επέστρεψε στη Μυτιλήνη, όπου ο Άγιος τιμάται πανηγυρικά.

Loading

Play