Επαναπατρισμός για ομογενείς που είχαν εγκλωβιστεί στην Αφρική

Επαναπατρισμός για ομογενείς που είχαν εγκλωβιστεί στην Αφρική

Οι περισσότεροι ομογενείς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η πτήση θα ξεκινήσει από την Ζιμπάμπουε και θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη με ενδιάμεσες στάσεις.

Αναμένονται στην Αθήνα πάνω από 100 ομογενείς, οι οποίοι λόγω του κορονοϊού και της απαγόρευσης πτήσεων είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η πλειοψηφία αυτών ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες, καθώς μεταξύ των επιβατών υπήρχαν 21 παιδιά, ένα βρέφος και ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων. Ανάμεσα τους βρίσκονται και αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας που είχαν επισκεφθεί συγγενείς τους στην Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια, το Μαλάουικαι την Αιθιοπία και οι οποίοι, λόγω του καθολικού lockdown στις αερομεταφορές, καθηλώθηκαν εκεί.

Μετά από τρεις μήνες ο «Γολγοθάς» τους φτάνει στο τέλος, καθώς κατόπινσχετικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπό την εποπτεία των ελληνικών διπλωματικών αρχών, κατέστη δυνατή μία συμφωνία με την εταιρεία Ethiopian Airlines, – την μόνη εταιρεία που πραγματοποιεί περιοδικά πτήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στις παραπάνω χώρες- η οποία δρομολόγησε ένα αεροσκάφος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πτήση Χαράρε –Λουσάκα- Αντίς Αμπέμπα- Αθήνα. 

1.800-2.000 δολάρια το εισιτήριο πλήρωσαν οι επιβάτες

Οι Έλληνες ταξιδιώτες ανέλαβαν το κόστος του ταξιδιού καταβάλλοντας οι ίδιοι το αντίτιμο του εισιτηρίου τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την συγκεκριμένη πτήση και για ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, οι επιβάτες της κατέβαλαν από 1.800 έως 2.000 δολάρια το άτομο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν μόνιμα στη Ζιμπάμπουε, στη Ζάμπια και την Αιθιοπία, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα κατοικία στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

Υπό άθλιες συνθήκες ο κόσμος στην υποσαχάρια Αφρική

Σχεδόν στο σύνολο τους οι υποσαχάριες χώρες της Αφρικής διαθέτουν άθλιο σύστημα υγείας ενώ σε ανάλογη κατάσταση είναι και οι συνθήκες υγιεινής τους. Υφίσταται σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικού εξοπλισμού καθώς και έλλειψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα η ήδη άσχημη κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο δραματική λόγω της νόσου του κορωνοϊού. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως στη Ζιμπάμπουε, με πληθυσμό 15 εκατ. κατοίκων, το υγειονομικό σύστημα διαθέτει ελάχιστες ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις 21 αναπνευστήρες.

Διαβάστε Επίσης:https://www.politic.gr/featured/ptisis-exoterikou-etima-ta-aerodromia-gia-to-megalo-anigma/

Loading

Play