Επανέναρξη των σχολείων σε Σαντορίνη και Αμοργό από την Τρίτη, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιτροπών

Επανέναρξη των σχολείων σε Σαντορίνη και Αμοργό από την Τρίτη, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιτροπών

Την επαναλειτουργία των σχολείων στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που παρέμεναν κλειστά λόγω της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, εισηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κίνδυνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίες συνεδρίασαν στις 18.00 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση.

Η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση, ενώ τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στους σεισμούς. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει εντελώς και υπενθυμίζουν μια σειρά μέτρων που πρέπει να τηρούν οι πολίτες για την προστασία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

Με βάση τα παραπάνω, οι Επιτροπές εισηγούνται την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025. Συστήνεται, ωστόσο, οι σχολικές μονάδες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για τον σεισμό, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για κάποιες σχετικά ισχυρότερες δονήσεις, αν και έχει σημαντικότατα περιοριστεί, δεν έχει παντελώς εκλείψει.

Όσον αφορά στα γενικότερα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, οι Επιτροπές υπενθυμίζουν ότι οι πολίτες πρέπει:

– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές.

– Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.

– Να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τέλος, οι Επιτροπές ενημερώθηκαν για τη μελέτη «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Μείωση της Κατολισθητικής Διακινδύνευσης στην Καλντέρα του Ηφαιστειακού Συμπλέγματος της Σαντορίνης» και εισηγούνται την υιοθέτηση του πλαισίου των κατάλληλων δράσεων για τον περιορισμό του κατολισθητικού κινδύνου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και άλλων αξιωματούχων.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Loading

Play