Επετειακή εκδήλωση για την τραγωδία του ατμόπλοιου Χειμάρα

Επετειακή εκδήλωση για την τραγωδία του ατμόπλοιου Χειμάρα

Στις 19 Ιανουαρίου 1947 βυθίζεται το ατμόπλοιο Χειμάρα (HEIMARA) στον Νότιο Ευβοϊκό, γράφοντας μία μαύρη σελίδα της ελληνικής ακτοπλοΐας, με σχεδόν 400 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, στις 19 Ιανουαρίου 2025, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου διοργανώνει εκδήλωση ιστορικής μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας στο Τμήμα Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Κώστας Θωκταρίδης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ιστορικής και υποβρύχιας έρευνας της ομάδας του στο ναυάγιο και της ανέλκυσης αντικειμένων από αυτό το 2000. Ανάμεσα στα κειμήλια περιλαμβάνονται αλληλογραφία της εποχής, εφημερίδες, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, που εκτίθενται στην έκθεση Θαλάσσιου Κόσμου, στο παλαιό κτήριο του ΟΤΕ στη Ραφήνα (είσοδος ελεύθερη).

Η έκθεση των ευρημάτων του ναυαγίου ΧΕΙΜΑΡΑ αποτελεί μία μοναδική πρωτοβουλία προώθησης της τοπικής ιστορίας και της σύνδεσής της με τον θαλάσσιο κόσμο.

Όταν η ερευνητική ομάδα του Κ. Θωκταρίδη έκανε αυτοψία στο ναυάγιο το 2000, δεν περίμεναν ότι θα υπάρχουν τόσα μοναδικά ευρήματα.

«Ο χρόνος που έχει περάσει δεν έχει σβήσει ακόμα τα απομεινάρια του εφιάλτη …», δηλώνει ο Κώστας Θωκταρίδης. «Στην αριστερή πλευρά του πλοίου διακρίνεται το ρήγμα που βρίσκεται κατά μήκος του λεβητοστασίου. Κατά την υποβρύχια έρευνα του 2000 βρέθηκαν εφημερίδες, βιβλία και αλληλογραφία θαμμένα στον λασπώδη βυθό του Ευβοϊκού από το 1947! Πρόκειται για ελληνικές, κυπριακές και γαλλικές εφημερίδες, τηλεγραφήματα και γραμματόσημα της εποχής που δεν καταστράφηκαν, παρόλο που παρέμειναν θαμμένα στον βυθό για δεκαετίες. Η εύρεση χαρτιού υποβρυχίως είναι σπάνιο φαινόμενο και είναι ελάχιστες οι φορές που έχουν διασωθεί έγγραφα στο βυθό της θάλασσας».

Η μοναδικότητα των ενάλιων ευρημάτων ώθησε τους εξερευνητές και τον τότε δήμαρχο Ραφήνας κ. Ανδρέα Κεχαγιόγλου να προχωρήσουν στην ανέλκυση των κειμηλίων του ναυαγίου. «Οι κάτοικοι της Ραφήνας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωση των ναυαγών του Χειμάρα. Ένα τέτοιο συμβάν που συγκλόνισε τη χώρα μας δεν πρέπει να θαφτεί στο πέρασμα του χρόνου. Το οφείλουμε σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν αδίκως», αναφέρει ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου.

Από το ΧΕΙΜΑΡΑ ανελκύστηκαν 178 αντικείμενα, η συντήρηση των οποίων έγινε από τον Παναγιώτη Μαρκόπουλο.

Η έρευνα συνεχίζεται και νέα στοιχεία έρχονται στο φως.

Η ομάδα του Κ. Θωκταρίδη έχει εντοπίσει πρωτογενείς πηγές και διευρύνει την έρευνα σχετικά με το τραγικό ναυάγιο, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας του. Από τη νέα αυτή έρευνα προκύπτουν νέα ευρήματα, όπως σοβαρές τεχνικές βλάβες στο πηδάλιο και υποψίες για ανθρώπινο λάθος κατά τη διάρκεια της πλοήγησης.

Loading

Play