Επέτειος της Μάχης των Οχυρών – Έναρξη των αγώνων Frozen Peaks

Ογδόντα ένα χρόνια μετά τη Μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και οι μνήμες παραμένουν ακόμα ζωντανές, θυμίζοντας σε όλους τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση των Ελλήνων στρατιωτών ενάντια στις γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις εισβολής

Στη σεμνή τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο οχυρό Λίσσε, στο Κάτω Νευροκοπι Δράμας, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαρακη, οι τοπικές αρχές απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής στους Έλληνες στρατιώτες που θυσιάστηκαν για να κρατήσουν μέχρι τέλους το πραγματικά απόρθητο οχυρό Λίσσε.

Στην κοινότητα Οχυρού διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στον Ελληνικό Στρατό και στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις και η υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η παρουσία της σήμερα εδώ έχει διπλό χαρακτήρα, από τη μια να τιμήσει τους ήρωες στρατιώτες και από την άλλη να στηρίξει μια σημαντική αθλητική διοργάνωση (τους ορεινούς αγώνες δρόμου Frozen Peaks) που στόχο έχουν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές του οροπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Το οχυρό Λίσσε είναι το μόνο διατηρημένο και επισκέψιμο στην ορεινή περιοχή της Δράμας, αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν την περίοδο της γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Είναι κατασκευασμένο σε βραχώδη λόφο ύψους 220 μ. Στο μαρμάρινο μνημείο με φόντο το εύφορο οροπέδιο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου και αμέσως μετά έγινε προσκλητήριο νεκρών. Ακολούθησε ομιλία από το διοικητή του 518 Τάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού και κατάθεση στεφάνων από την υφυπουργό Τουρισμού και τις τοπικές αρχές της Δράμας.

Λίγο αργότερα, στην πόλη του Κάτω Νευροκοπίου, η κ. Ζαχαράκη κήρυξε την έναρξη των φετινών αγώνων Frozen Peaks με τη συμμετοχή δεκάδων δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, το φεστιβάλ αγώνων «Frozen Peaks 2022» πραγματοποιείται σε δυο φάσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε σήμερα, για να τιμηθεί η επέτειος της Μάχης των Οχυρών. Η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 12, 13 και 15 Μάιου. Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις αγώνες βουνού των 10, 46, 103 και 269 χιλιομέτρων σε συνθήκες ημιαυτονομίας που συνδυάζονται με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο αγώνας Panorama, είναι για λίγους και απαιτητικούς, για όσους θέλουν να δοκιμαστούν με τον εαυτό τους, τις αντοχές τους, να τις ξεπεράσουν και να βγουν νικητές ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να τερματίσουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 269 χιλιόμετρα, 74 ώρες, με υψομετρική απόκλιση 12.200 μέτρων. Κι όλα αυτά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε δασικά μονοπάτια και απόκρημνες βουνοπλαγιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς αλλά και δίπλα σε μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Πέρυσι, συμμετείχαν συνολικά σε όλους τους αγώνες περισσότεροι από 350 Έλληνες και ξένοι αθλητές, άνδρες και γυναίκες.

Οι αγώνες έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, ενώ το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες, περιηγήσεις, ενημερώσεις και προβολές τοπικών προϊόντων.

Δείτε επίσης: Στο οχυρό Ρούπελ σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τιμώντας την επέτειο 80 ετών από την ηρωική μάχη στα σύνορα (pics)

Loading