Επίδομα ρεύματος: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη χάσετε το Power Pass – Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση

Επίδομα ρεύματος: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη χάσετε το Power Pass – Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση

Σε δυο εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος με κωδικούς TaxisNet ωστόσο, αφορά μόνο για την κύρια κατοικία. Όσοι δηλαδή δεν έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες δεν θα λάβουν την ενίσχυση.

Σε λίγες ημέρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου. Εν συνεχεία, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των έως 45.000 ευρώ καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών και υποστήριξε ότι οι πολίτες «θα δουν πίσω στους λογαριασμούς τους το 60% αυτών που πλήρωσαν την προηγούμενη περίοδο, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις κράτους και παρόχων».

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπολογίζεται πως οι καταναλωτές έχουν καταβάλει το προηγούμενο διάστημα 460 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Συνοπτικά και πριν προχωρήσουμε στην χαρτογράφησή του, το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Η πληρωμή του θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και θα είναι συνάρτηση μίας πράξης (μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας). Θα επιδοτείται το 60% της αύξησης που έχετε δει στον λογαριασμό ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση

Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο την πρώτη κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες οι καταναλωτές δεν θα λάβουν επιδότηση.
Οι φοιτητές θα το λάβουν εφόσον δηλώσουν ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν.
Όσοι άλλαξαν σπίτι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πέρσι, τότε όταν κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.
Πιο θολό είναι το τι θα γίνει με όσους δεν είναι στο όνομά τους ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να δοθεί η αποζημίωση θα πρέπει να πιστοποιείται η πρώτη κατοικία από τον λογαριασμό ή από το Ε1.

Τέλος, το φορολογητέο εισόδημα ίσως να κρύβει παγίδα για ορισμένους δικαιούχους. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

Δείτε επίσης: Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

Loading