«Επιλέγουμε αυθεντικά» η σύσταση προς τα κορίτσια για την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος

«Επιλέγουμε αυθεντικά» η σύσταση προς τα κορίτσια για την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος

«Επιλέγουμε αυθεντικά» είναι η σύσταση, που απευθύνουν σήμερα στα κορίτσια οι ειδικοί στον κλάδο του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια ως προς τις περιοριστικές πεποιθήσεις για το ποια επαγγελματική πορεία μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα, ωστόσο κάποιοι γονείς ή εκπαιδευτικοί φαίνεται ότι ορισμένες φορές δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την αλλαγή.

«Μέχρι πρόσφατα υπήρξαν στερεότυπα όσον αφορά τη γυναίκα και το κορίτσι. Αυτά καταρρίπτονται ολοένα και περισσότερο, ενώ λιγότερη σημασία έχουν περιοριστικές πεποιθήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα κορίτσι έπρεπε να γίνει δασκάλα ή να μπει στο δημόσιο. Έτσι τα κορίτσια είναι πλέον πιο ελεύθερα για να κάνουν τις επιλογές τους» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η σύμβουλος Life και Business Coach, Φωτεινή Δημίου, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κοριτσιού.

Μειώνονται οι εξωτερικές παρεμβολές

Σύμφωνα με την κ. Δημίου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, όπως και οι προσωπικές και κοινωνικές αξίες, συνεπώς μειώνονται και οι εξωτερικές παρεμβολές από γονείς, δασκάλους και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας προς τα παιδιά. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να διερευνήσουν τι θέλουν πραγματικά από τη ζωή, πώς οραματίζονται το μέλλον τους και σε ποιους τομείς μπορούν να πραγματώσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και κλίσεις.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα παιδιά σε θέματα αυτογνωσίας. Ειδικά τα κορίτσια θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην προσωπική τους αξία, να υποστηρίξουν το όραμά τους, να δώσουν προτεραιότητα στις δυνάμεις του χαρακτήρα τους, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να σκεφτούν τι νόημα θα δώσει αυτό στη ζωή τους ώστε να βαδίσουν το δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση» προσθέτει.

Στην περίπτωση, άλλωστε, που συναντούν μπροστά τους περιοριστικές πεποιθήσεις είναι κρίσιμο να μπορούν να τις εντοπίσουν και να τις αναγνωρίσουμε ώστε να θέσουν απέναντί τους τις δικές τους αξίες.

Τα κορίτσια πιο ευέλικτα και αποτελεσματικότερα σε συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες

Σε ό,τι αφορά τα κορίτσια πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι έχουν γίνει πιο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα στις αλλαγές, κάτι που αποδεικνύεται και από στατιστικά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα προσαρμογής σε αλλαγές είναι πλέον πολύ σημαντική, καθώς είναι πολύ σύνηθες πια, πολλοί άνθρωποι να οδηγούνται σε μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, καθώς και σε εργασιακές επιλογές διαφορετικές από εκείνες των βασικών σπουδών τους.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται καλύτερα σε δεξιότητες που αφορούν στο μέλλον και σε ηγετικές ικανότητες» υπογραμμίζει η κ. Δημίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείται και διενεργήθηκε από την κορυφαία παγκοσμίως οργανωτική συμβουλευτική εταιρεία Korn Ferry Hay Group, σε 55.000 επαγγελματίες σε 90 χώρες από το 2011 ως το 2015, οι γυναίκες χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τις συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες που σχετίζονται με την αποτελεσματική ηγεσία και τη διαχείριση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μάλιστα η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρείται στη συναισθηματική αυτογνωσία και στην εμμονή με συνέπεια ενώ άλλες ικανότητες στις οποίες οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες είναι η καθοδήγηση, η επιρροή, η εμπνευσμένη ηγεσία, η διαχείριση των συγκρούσεων, η οργανωτική ευαισθητοποίηση, η προσαρμοστικότητα, η ομαδική εργασία και ο προσανατολισμός επίτευξης. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους.

Ραγδαίες οι αλλαγές στα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Καθώς, όμως, ο κόσμος εξελίσσεται ραγδαία και οι αλλαγές ως προς τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση γίνονται ταχύτατες, τα κορίτσια και οι γυναίκες οφείλουν να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα. «Σύμφωνα με στοιχεία του World Economic Forum, σήμερα το 70% του χρόνου εργασίας καταλαμβάνεται από ανθρώπους και το 30% από μηχανές. Το 2025, όχι πολύ μακριά από σήμερα, μόλις το 48% του χρόνου εργασίας θα καταλαμβάνεται από ανθρώπους και το 52% από μηχανές.

Επιπλέον θα εκλείψουν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν 133 εκατομμύρια νέες θέσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την ανάλυση και μελέτη δεδομένων, τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, τον προγραμματισμό, τη δημιουργία λογισμικού και την οργανωσιακή ανάπτυξη στις επιχειρήσεις» σημειώνει η κ. Δημίου.

Ερμηνεύοντας τα παραπάνω στοιχεία τονίζει ότι θα πρέπει το εργατικό δυναμικό να αναβαθμίσει τις δεξιότητες που ήδη έχει στον επαγγελματικό τομέα ή να τις προσαρμόσει. «Εκεί ουσιαστικά απαιτείται δημιουργικότητα και θετική σκέψη, συναισθηματική νοημοσύνη για να καλυφθεί το κενό στις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνεται από μηχανές, κριτική σκέψη και ανάλυση στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Σημαντικό στοιχείο επίσης που αναδεικνύεται από την κατάσταση αυτή είναι η αναγκαιότητα για άτομα με ηγετικές ικανότητες, κοινωνική επιρροπή και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» προσθέτει.

Η κ. Δημίου θα μιλήσει σήμερα για το θέμα σε ημερίδα που διοργανώνουν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος-Το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και οι Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι της Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα με θέμα «Παγκόσμια ημέρα κοριτσιού, η θέση του στη σημερινή κοινωνία» θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play