Επίσημο: Καταργείται η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Έρχονται και άλλες αλλαγές

Καταργείται η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υποχρεωτική παραμένει στους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ο Κύριος Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

propoli

«Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, προχωράμε στην περαιτέρω άρση των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα:

-Διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μάσκα στους εξωτερικους χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο το πρωί στις 5.

Από Δευτέρα θα ισχύουν:

-Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
-Άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
-Στην εστίαση, από έξι πηγαίνουμε στα 10 άτομα ανά τραπέζι
-Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
-Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα».

Συγκεκριμένα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε:

«Η βελτίωση της εικόνας στη χώρα είναι σαφής. Ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, κάτω από 400 την ημέρα. Μειώθηκε και η ηλικία των νέων κρουσμάτων, στα 35, λόγω της κινητικότητας και του γεγονότος ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μειώθηκαν και τα τεστ που γίνονται, ωστόσο η θετικότητα έχει πέσει, σε πολλές περιοχές μάλιστα κάτω από το 1%.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από 4.000. Κάποιες περιοχές όμως εμφανίζουν κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και των στελεχών μετάλλαξης.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά νέους 25 με 55 ετών, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται. Οι προβλέψεις για το Rt είναι ευοίωνες. Σημαντική μείωση στους θανάτους άνω των 75. Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι’ αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.

Καθώς βελτιώνεται η εικόνα, απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν.

Σήμερα αποδεχθήκαμε την εξαίρεση από την υποχρέωση των self test για τους πλήρως εργαζόμενους.

Η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.»

Ο κ. Μαγιορκίνης με την σειρά του τόνισε ότι:

«Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε 70 την ημέρα, έχουμε 40% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 18%.

Παρόλα αυτά, ο Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ που συνδέθηκε αρχικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία στη συνέχεια με την επιδημιολογική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πορτογαλία και το Ισραήλ.

Οι λοιμώξεις με το μεταλλαγμένο στέλεχος αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους και τους νέους. Παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα διαφυγής από την ανοσολογική ανταπόκριση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αύξηση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.»

Τέλος τα Self Test για τους εμβολιασμένους

Τέλος στα Self Test βάζουν οι λοιμωξιολόγοι στους πλήρως εμβολιασμένους καθώς δεν νομίζουν ότι είναι χρήσιμο να πραγματοποιείται.

Εκεί κρατάμε την μάσκα

Μπορεί η μάσκα να έχει γίνει μη υποχρεωτική, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να την φοράμε σε μέρη όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, ενώ επίσης σε κλειστούς χώρους.

Μάσκα καλούμαστε πλέον να φοράμε στα εμπορικά κέντρα, στις πλατείες όπου μαζεύεται κόσμος ενώ επίσης και σε όποια μαγαζιά πηγαίνουμε για τα ψώνια μας.

Η χρήση μάσκας πλέον γίνεται και πάλι ατομική ευθύνη καθώς ακόμα και σε δρόμους με πάρα πολύ κόσμο και συγχρωτισμό θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 520 νέα κρούσματα και 14 θάνατοι – Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Loading