Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προειδοποίησε για νέα επισιτιστική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα. Οι Ουκρανοί αγρότες είχαν σημειώσει το 2021 σοδειές σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ. Λόγω του πολέμου ωστόσο, προϊόντα δισεκατομμυρίων, βρίσκονται εγκλωβισμένα εντός χώρας, με τις τιμές να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ 14ετίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Δημήτρης Ψαλτόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο με ειδίκευση στην αγροτική πολιτική, αναφέρει ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το 2022 ακόμα και στην περίπτωση που λήξει εγκαίρως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.
O κ. Ψαλτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγροτική οικονομία, λόγω του ότι οι αγρότες πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα υψηλά κόστη των εισροών, διακόπτοντας ακόμα και τη συγκομιδή των προϊόντων τους.
Το ηλιέλαιο για παράδειγμα, έφτασε στο peak του στα 2,89 ευρώ το κιλό πριν από μία εβδομάδα, μειώθηκε σταδιακά στα 2,74 ευρώ το κιλό και συνεχίζει να κινείται καθοδικά. Το ηλιέλαιο παρέσυρε όλα τα έλαια σε ανοδική διαδρομή ως προς τις τιμές τους και πλέον εξισορροπεί τιμολογιακά.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής κριθαριού και το 15% της παραγωγής σιταριού.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ηλιάνθου παράγουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ αποτελούν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς. Το 2021 η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 18% και το 10% αντίστοιχα των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.
Στα προϊόντα ηλιάνθου, οι δύο χώρες διαθέτουν το 24% του σπόρου παγκοσμίως και περίπου το 80% του ηλιελαίου αλλά και των ζωοτροφών που προέρχονται από ηλίανθο, σύμφωνα με τον κύριο Ψαλτόπουλο.
Λόγω του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην εξαγωγή των προϊόντων της, καθώς τα σημαντικότερα λιμάνια της στην Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί.
Η εξάρτηση από τα ρωσικά λιπάσματα
Ειδικά όμως η Ρωσία κατέχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο εξαγωγών σε λιπάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κύριος Ψαλτόπουλος, πάνω από 30 χώρες του πλανήτη προμηθεύονται τουλάχιστον το 40% των λιπασμάτων τους από τη Ρωσία.
Η συγκεκριμένη εξάρτηση προκαλεί προβλήματα σε συνδυασμό με την εξάρτηση που διατηρεί η παγκόσμια οικονομία από τη ρωσική ενέργεια (φυσικό αέριο). Μάλιστα το φυσικό αέριο αποτελεί μία σημαντική εισροή για την παραγωγή λιπασμάτων.
Την ίδια στιγμή, τομείς όπως τα logistics και προβλήματα χρηματοδότησης, έρχονται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και τις τιμές τους.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η αύξηση στην τιμή του κριθαριού ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 20% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς εκτοξεύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών. Αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δε σταματήσει άμεσα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα μείνουν χωρίς φαγητό.
Δείτε επίσης: Γαλλία εκλογές: Πρώτα αποτελέσματα – Νίκη Μακρόν δίνουν TF1 και Antenne 2
- EFL: Ενίσχυση του προγράμματος «Green Club» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους 72 συλλόγους-μέλη
- Παναθηναϊκός: Με επιστροφές Μήτογλου και Αντετοκούνμπο απέναντι στη Ζαλγκίρις
- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας
- Δύο τραυματίες σε σοβαρή σύγκρουση με δίκυκλα
- Alpha Bank: Δωρεάν απεριόριστες συναλλαγές και μηδενική συνδρομή για τις κάρτες bonus