Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Ρόδο

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Ρόδο

Τη Ρόδο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτελούμενη από την πρόεδρο, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της Ολομέλειας καθηγητές, Νίκο Κανελλόπουλο και Δέσποινα Μουζάκη.

«Στην επέτειο των 200 χρόνων δεν τιμάμε μόνο το παρελθόν, κοιτάζουμε και το μέλλον. Αναδεικνύουμε τα καλά μας στοιχεία και χτίζουμε πάνω σε αυτά. Αυτό σημαίνει πρόοδος και προκοπή. Έτσι συνεχίζει ένας λαός και εξελίσσεται ένα κράτος. Πολλοί ήταν οι Ροδίτες που το 1821 βοήθησαν στον Αγώνα. Σήμερα, ο Δήμος της Ρόδου τιμάει την επέτειο της Επανάστασης ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον. Αυτή είναι η υπόσχεση που πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας για το 2021. Να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα σπουδαία που μας κληροδότησε το παρελθόν για να πλάσουμε την μελλοντική μας πορεία» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η πρόεδρος και τα μέλη της Ολομέλειας συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. «Διανύουμε μια περίοδο με προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Μπορούμε, μέσα από την ιστορία μας, να αναδείξουμε τη ματιά που μας έκανε να ξεχωρίσουμε χιλιάδες χρόνια τώρα και να προχωρήσουμε στο μέλλον. Εδώ, στα Δωδεκάνησα, σε αυτόν τον υπέροχο τόπο που έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ύψος, ανάστημα, ευκαιρίες στην Ελλάδα σε μια εποχή που το έχει ανάγκη, θα βρείτε, ως Επιτροπή, πιστούς συμμάχους» ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

«Το 2021 είναι μια ιστορική ευκαιρία για να δείξουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα στον κόσμο και να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε. Ότι είμαστε για τα μεγάλα και τα δύσκολα, ότι ένα έθνος με τρισχιλιετή ιστορία ξέρει να περνάει πάνω από τον πήχη των προκλήσεων και να συνεχίζει μια διαδρομή φωτός και ελπίδας. Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα μια ιδέα. Η Ελλάδα του ελεύθερου ανθρώπου» τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου. Ο κ. Καμπουράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον φιλελληνισμό που βοήθησε τον Αγώνα του 1821, συνδέοντας τον με τον φιλελληνισμό της σημερινής εποχής, που «μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα σε αυτήν τη δύσκολη γειτονιά της Ευρώπης». «Η καλύτερη θωράκιση απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις είναι η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ευημερία, οι ευκαιρίες να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο τους» κατέληξε.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε επίσης συζητήσεις με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του δημάρχου Ρόδου, του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ρόδου, Κύριλλου και της βουλευτή Δωδεκανήσου, Μίκας Ιατρίδου. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Ρόδου στην Επιτροπή. Πρόκειται για προτάσεις που κοιτάζουν προς το μέλλον, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, όπως η πρόταση δημιουργίας φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών, μέσα από την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην πόλη, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στην πόλη.

«Οι προτάσεις του Δήμου τιμούν το παρελθόν, ανοίγοντας μια πόρτα για το μέλλον. Οι Ροδίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η τουριστική και οικονομική βιωσιμότητα είναι αδιαχώριστες από τη φροντίδα για το περιβάλλον και τη συνεχή προσπάθεια για καινοτομία και εξέλιξη. Αυτό το βλέπουμε τόσο στις προτάσεις όσο και στις πρακτικές της έξυπνης πόλης και της ηλεκτροκίνησης που ήδη εφαρμόζει ο Δήμος» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τη χώρα μας, τιμώντας το παρελθόν μας, δημιουργώντας, όμως, την ίδια στιγμή, δυνατότητες για να αναπτυχθούν όλες οι περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει σύγχρονος πατριωτισμός».

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που είναι εκκολαπτήριο βιώσιμων επιχειρηματικών δράσεων εδώ και πολλά χρόνια. Που εκμεταλλεύεται τα μοναδικά της προϊόντα, τις υπηρεσίες της, που επενδύει στον τουρισμό» ανέφερε το μέλος της Ολομέλειας, Νίκος Κανελλόπουλος. «Είμαστε στη Ρόδο του πολιτισμού, της παιδείας, της επιχειρηματικότητας, της ιστορίας. Η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας τόπος έμπνευσης για εμάς» τόνισε από τη μεριά της το μέλος της Ολομέλειας, Δέσποινα Μουζάκη.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, όπου συναντήθηκε με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ρόδου, Κύριλλο. Ιδιαίτερα θετική αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του μητροπολίτη στην ανάγκη της ενότητας των Ελλήνων: «Πρέπει να πορευθούμε με ενότητα ως λαός, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε επιμέρους μπορεί να μας χωρίζει. Έχουμε μια δυναμική ισχυρή. Ποτέ δεν ήμασταν πολλοί, πάντα λίγοι ήμασταν. Αλλά εμείς οι λίγοι, όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης, ενωμένοι, κατορθώσαμε αυτά τα οποία στα μάτια, τότε, των ισχυρών φάνταζαν αδύνατα. Αυτό κι αν είναι επανάσταση». Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε τον καθοδηγητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία τους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, καθώς και τη συμπαράσταση που έδωσε στους πιστούς.

Η πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκαν επίσης την Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Εκεί επιβιβάστηκαν σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν στο ιστορικό παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, όπου και ξεναγήθηκαν από την έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μανία Μιχαηλίδου. Σημειώνεται ότι ο Δήμος έχει παραδώσει στην Πολιτεία σχέδιο παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της μεσαιωνικής πόλης, με επίκεντρο τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση της στάθμευσης και των απορριμμάτων, καθώς και την προώθηση της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο δήμαρχος Ρόδου δώρισε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής μικρογραφία του πίνακα του Εγγονόπουλου με θέμα τον «Όρκο των Φιλικών». Ο Δήμος πρόκειται να δανείσει τον συγκεκριμένο πίνακα που βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, μαζί με έναν άλλο πίνακα του Θεόφιλου με θέμα τον «Λήσταρχο Νταβέλη», στο Μουσείο Μπενάκη, για τη διοργάνωση μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play