Επίσκεψη Φάνον – Φραγκογιάννη στις εγκαταστάσεις της Energean

Επίσκεψη Φάνον – Φραγκογιάννη στις εγκαταστάσεις της Energean

Οι εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα με το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, στις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό σχεδόν 20%, είναι το μεγάλο αμερικανικό fund Third Point.

Σύμφωνα με την Energean, η επίσκεψη επιβεβαιώνει το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις δραστηριότητες στον Πρίνο.

Ο κ. Φάνον και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του υπ. Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων μέσα στις μοναδικές διεθνώς συνθήκες υψηλότατης περιεκτικότητας σε υδρόθειο.

Σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη, τονίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (έργο PCI) και θεωρείται κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα μπορεί να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Με την λειτουργία της αποθήκης, η χώρα μας -τονίζει η Energean- θα έχει αποθέματα ασφαλείας για έξι μήνες, συνεχή τροφοδοσία σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς, καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο, προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου, των επενδύσεων και των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play