Αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, ένας από τους σημαντικούς κινδύνους που υφίστανται στην περιοχή του τελεφερίκ είναι οι κατολισθήσεις. Αυτές οι κατολισθήσεις προκύπτουν από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τις σεισμικές διεργασίες. Με εντολή του υπουργού, κ. Κικίλια, ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ προγραμματίζουν μια ταχεία επέμβαση προκειμένου να παρέμβουν άμεσα στις ζημιές και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τουριστών.
Σχεδιάζονται επίσης μακροπρόθεσμα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν μετά την τουριστική περίοδο. Η έκθεση του κινδύνου είναι σημαντική, καθώς διακινδυνεύουν 1.500.000 τουρίστες μέσω του τελεφερίκ και άλλοι τόσοι μέσω μονοπατιών. Ο στόχος είναι να μειωθεί η έκθεση του κοινού στις κατολισθήσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.
Ο κ. Γαλανάκης από την ΕΑΓΜΕ ανέφερε ότι θα μελετήσουν τα κατολισθητικά φαινόμενα, ενώ ο κ. Λέκκας παρέθεσε τρία σενάρια σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή. Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αυξομειώσεις, και τα σενάρια προβλέπουν είτε την αραιή σεισμική δραστηριότητα είτε την εκδήλωση μεγαλύτερων σεισμών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το νησί έχει ερημωθεί, με το 80-90% των κατοίκων να έχουν φύγει. Ο κ. Λέκκας προτρέπει τους πολίτες να δίνουν προσοχή στις επίσημες ανακοινώσεις και να μην εμπιστεύονται μη επίσημες πληροφορίες από κοινωνικά δίκτυα. Ο κατολισθητικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, ακόμη και χωρίς σεισμική δόνηση, και απαιτεί συνεχείς προληπτικές δράσεις.
Επιπλέον, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι για την αποφυγή κινδύνων, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από την ακτή σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και να κατευθύνονται σε υψηλότερα σημεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ