Επιστήμονες ανησυχούν για την Κρήτη: Σε 30 χρόνια μεγάλο μέρος των ακτών δε θα υπάρχει

Επιστήμονες ανησυχούν για την Κρήτη: Σε 30 χρόνια μεγάλο μέρος των ακτών δε θα υπάρχει

Η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον ανοιχτά ακόμη και τις παραλίες της Κρήτης.

Η διάβρωση των ακτών που ήδη μας απασχολεί εδώ και περίπου 30 χρόνια και οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινες παρεμβάσεις, αναμένεται να επιδεινωθεί στο κοντινό μέλλον λόγω της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Θεοφάνη Καραμπά, μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της θάλασσας και παράλληλα η αύξηση του ύψους των κυματισμών που συνεπάγεται μεγαλύτερη διαβρωτική ικανότητα. Επομένως τα προβλήματα που έχουμε ήδη σε πολλά σημεία στην Κρήτη, στα Χανιά, στην Κίσαμο, στον Τσούτσουρο, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση του πλάτους των παραλιών.

Ο κ. Καραμπάς ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, με την κατασκευή παράκτιων έργων παράλληλων στην ακτή ώστε να μειωθεί η δράση του κυματισμού και με την τεχνητή αναπλήρωση, δηλαδή τη μεταφορά άμμου από τα βαθύτερα νερά προς τα έξω ώστε να σχηματιστεί παραλία και στις περιπτώσεις που η παραλία είναι 2-3 μέτρα, να γίνει 20-30 μέτρα.

Δείτε επίσης: Βουλγαρία: Έλληνες εξόπλιζαν την Wagner

Loading