Επιστολές του Μπόρις Τζόνσον στη Μελίνα Μερκούρη – Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από την Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι άγνωστες επιστολές που έστειλε στη Μελίνα Μερκούρη ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας όταν ήταν φοιτητής στην Οξφόρδη. Στην πρώτη επιστολή, που έστειλε στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού τον Μάρτιο του 1986, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή του στο αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών, συμφωνούν με αυτό που λέω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μη γυρίσουν αμέσως τα Ελγίνεια Μάρμαρα, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί της Αρχαιότητας, από το Βρετανικό Μουσείο, στο σπίτι τους στην Αθήνα» ανέφερε στην πρώτη επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον.

Η δεύτερη επιστολή είχε ημερομηνία 16 Απριλίου 1986. Στο γράμμα αυτό, κατηγορούσε την κυβέρνηση Θάτσερ ότι αντιμετωπίζει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με σοφιστείες και αδιαλλαξία. Τριάντα έξι χρόνια μετά, ο Μπόρις Τζόνσον, από την Ντάουνινγκ Στριτ, επιμένει ότι τα αριστουργήματα που φιλοτέχνησε ο Φειδίας «αποκτήθηκαν νομίμως» από τον λόρδο Ελγιν και αρνείται να προσέλθει σε διακυβερνητικό διάλογο με την Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Βρετανό ομόλογό του, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Αυτά τα μάρμαρα, δεν βολεύονται παρά μόνο κάτω από τον αττικό ουρανό» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης.

Το 1986, ο Τζόνσον είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος του περίφημου ομίλου αντιλογίας και υπό αυτή την ιδιότητα, προσκάλεσε την Μελίνα Μερκούρη στην Οξφόρδη για να μιλήσει με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών.

Όπως σημείωσαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι αδημοσίευτες επιστολές εντοπίστηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα σε βιβλιοθήκες της Οξφόρδης. Τη γνησιότητά τους επιβεβαίωσαν Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι της εποχής και πηγές της Oxford Union.

Δείτε επίσης: Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Ιράν: Mια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα αποσταθεροποιούσε όλη την περιοχή