Επιστροφή στη χειμερινή ώρα: τι σημαίνει για τον ύπνο μας

Επιστροφή στη χειμερινή ώρα: τι σημαίνει για τον ύπνο μας

Η αλλαγή στη χειμερινή ώρα θα εφαρμοστεί σύντομα στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τον τρόπο που ζούμε.

Η χειμερινή ώρα θα ξεκινήσει να ισχύει σε τρεις ημέρες, που σημαίνει ότι την Κυριακή τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μία ώρα πίσω, κερδίζοντας μία ώρα ύπνου. Η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά το 1932. Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας λήγει στις 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Έτσι, τα ρολόγια στις 04:00 το πρωί θα πρέπει να δείχνουν 03:00 το πρωί.

Σχετικά με τη χειμερινή ώρα, η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Στην Ελλάδα, η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932 δοκιμαστικά και από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά. Το μέτρο υιοθετήθηκε αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά σε πολλές χώρες προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις. Οι επικριτές επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν παρατηρείται πλέον καμία εξοικονόμηση ενέργειας.

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της συγκεκριμένης πρακτικής από το 2021. Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί είχε δηλώσει ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το 84% όσων πήραν μέρος σε σχετική έρευνα να συμφωνεί να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική. Ωστόσο, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν καθυστερήσει τον σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και, σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν η ΕΕ θα απαλλαγεί από αυτό το μέτρο.

Εκτός του μέτρου αλλαγής της ώρας βρίσκονται η Ισλανδία, η Λευκορωσία, η οποία το σταμάτησε μετά το 2011, και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Loading