Τη συνεργασία τους στην υποστήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στο ναυτικό επάγγελμα, ενόψει της ψηφιοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων επιβεβαίωσαν από κοινού στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) Αρσένιο Ντομίνγκεζ.
Στις πρώτες προτεραιότητες των δύο ανδρών βρίσκεται το θέμα της προσέλκυσης και εκπαίδευσης νέων ναυτικών στα νέα εναλλακτικά καύσιμα, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Γραμματεία του ΙΜΟ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση της εκπαίδευσης των ναυτικών που διαχειρίζονται πλοία με καύσιμο ΥΦΑ και άλλα πλοία με εναλλακτικά καύσιμα, υποστηρίζοντας την ανάγκη της ναυτιλιακής βιομηχανίας για εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030, μέσω της μετάβασης σε εναλλακτικά καύσιμα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Ο βρετανικός νηογνώμονας Lloyds Register και το University Maritime Advisory Services (UMAS) εκτιμούν ότι 450.000 ναυτικοί θα χρειαστούν κάποια πρόσθετη εκπαίδευση μέχρι το 2030.
Καύσιμα όπως το υδρογόνο, η αμμωνία και οι μπαταρίες, καθώς και η εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας θα απαιτήσουν συνεχή εκπαίδευση και σωστό χειρισμό των ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πλοίων.
Στη Σιγκαπούρη, η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή (MPA) έχει δημιουργήσει το Maritime Energy Training Facility (METF), με στόχο την εκπαίδευση περίπου 10.000 ναυτικών έως το 2030.
Η απαίτηση για εκπαίδευση αυξήθηκε στο 87 τοις εκατό των ερωτηθέντων για τα αναδυόμενα καύσιμα, όπως η αμμωνία, το υδρογόνο και η μεθανόλη.
Παρά τη διαρκή ζήτηση για ταλέντα στον ναυτιλιακό τομέα, η προσέλκυση των κατάλληλων υποψηφίων έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εφαρμόζει κάθε έτος «Πρόγραμμα προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου καθώς και Α’ – Β’ Λυκείου.
Περισσότεροι από 7.000 μαθητές ενημερώθηκαν για το επάγγελμα και τις συνθήκες εργασίας του Αξιωματικού Γέφυρας και Μηχανής, το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024.
Το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι η Ναυτική Εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του και πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ