Επιτακτική ανάγκη για πράσινες επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη και Ελλάδα

Επιτακτική ανάγκη για πράσινες επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη και Ελλάδα

Η ανάγκη και οι προκλήσεις για πράσινες επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα αναδείχθηκαν στο συνέδριο του Economist «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation του Economist Impact», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

Η Ράνια Αικατερινάρη, νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, τόνισε τον ρόλο της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος είναι ο πρώτος εργοδότης, ενώ καλείται να πραγματοποιεί συνεχείς επενδύσεις. Επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, όπως η ψηφιακή επιτάχυνση και η πράσινη μετάβαση, το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και ζητήματα χρηματοδοτήσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει επενδύσεις 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας και έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση εάν αυτά τα ποσά δεν μπορούν να παραχθούν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), τα έργα ΑΠΕ όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές, αλλά και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα ανέφερε το έργο που θα υλοποιηθεί με τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και τα έργα αποθήκευσης και παραγωγής μπαταριών και πράσινης ενέργειας που χρηματοδοτούνται από την EIB. «Ως η Πράσινη Τράπεζα της ΕΕ, στηρίζουμε έργα που ενισχύουν την προστασία της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης γεωργίας», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας τα ζητήματα συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις.

Η πράσινη μετάβαση προσφέρει ευκαιρίες για στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης, παρατηρώντας ότι η έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Η Αγγελική Καλλιγιαννάκη, διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα, επισήμανε ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία των Παρισίων, με στόχο η τράπεζα να γίνει Πράσινη Τράπεζα μέχρι το 2025.

Στον ίδιο τόνο, ο Chris Barton, επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στις προοπτικές από τις βρετανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην απανθρακοποίηση της χώρας και εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με την ΕΕ και την Ελλάδα για τη στήριξη των εταιρειών στις βιώσιμες επενδύσεις.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο John Andrews, consultant editor του «The Economist».

To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου:

Φωτογραφίες από το συνέδριο:

https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos

https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και

Loading