Η αυξανόμενη ανησυχία για τη βία και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο αποτυπώνεται στις καταγγελίες που υποβάλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Υψηλό είναι το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών για βία και παρενόχληση στην εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Περιστατικά παρενόχλησης καταγγέλλονται κυρίως στο εμπόριο, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στη βιομηχανία τροφίμων. Ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος για την Παρακολούθηση της Βίας & Παρενόχλησης στην Εργασία, Γεωργία Βαζάκη, τόνισε ότι το υψηλό ποσοστό επίλυσης επιτεύχθηκε με την αποτελεσματική διαμεσολάβηση των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και την αξιοποίηση του ισχύοντος προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου.
Στην ετήσια έκθεση για το 2023 αποτυπώνεται αυξητική τάση στις υποβληθείσες καταγγελίες. Από 97 περιστατικά το 2021 έφτασαν τα 230 το 2023, ενώ ήδη για το 2024 έχουν υπερβεί τα 280. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023 ήταν γυναίκες το 60% των καταγγελλόντων, ενώ το 40% ήταν άνδρες.
Οι κύριοι κλάδοι δραστηριότητας των καταγγελλόμενων επιχειρήσεων για περιστατικά βίας και παρενόχλησης είναι στους χώρους εμπορίου, ξενοδοχείων και βιομηχανίας τροφίμων. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναπτύσσονται για την κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων σχετικά με τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Όπως επισημαίνει η κ. Βαζάκη, στόχος είναι η διασφάλιση μηδενικής ανοχής σε αυτές τις συμπεριφορές.