Τι ορίζει ο Νόμος για την παρουσία των σκύλων στις παραλίες
Τελικά επιτρέπονται οι σκύλοι στη θάλασσα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που θέλουν να πάρουν το σκυλάκι τους στην παραλία αλλά το σκέφτονται διπλά γιατί υπάρχει κόσμος που θα αντιδράσει στην παρουσία του.
Στο άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» ο νέος νόμος 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021) αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται κανονικά στις μη οργανωμένες παραλίες καθώς και στη θάλασσα.
Τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες;
Στις οργανωμένες παραλίες κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, η οποία θα έχει αναρτηθεί από το νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.
Ο σκύλος μας θα πρέπει πάντα εκτός θάλασσας να είναι με λουρί και όχι να είναι ελεύθερος να τρέχει πέρα δώθε. Γιατί έτσι δημιουργούνται οι καβγάδες και δεν θα το θέλαμε.
Στις παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι σκύλοι απαγορεύονται. Αντίθετα οι σκύλοι βοηθοί ή θεραπείας επιτρέπονται όταν έρχονται με το συνοδό τους. Πρέπει όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να δείχνουν ότι ο σκύλος είναι βοήθειας ή θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σκύλων βοήθειας ή θεραπείας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και εκκλησίες.
Επίσης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του ζώου μας όπου θα δείχνει ότι είναι τσιπαρισμένος, εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.
Σεβασμός στους όρους ευζωίας του ζώου μας
Σε κάθε περίπτωση κατά την παραμονή μας στη θάλασσα, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τους όρους ευζωίας του ζώου μας.
Μαζί μας να έχουμε άφθονο νερό, για να τον δροσίζουμε. Επίσης, προτείνεται να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια, έτσι ώστε να τον παροτρύνουμε να ασχολείται με αυτά, και να παίζουμε κι εμείς μαζί του.
Όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα είναι να κάνουμε βόλτες μακριά από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που βουτήξει στη θάλασσα, φροντίζουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τον κόσμο.
Επίσης, καλό θα είναι να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας, ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
Δείτε επίσης: «Είναι ένας εφιάλτης που τον ζεις ξύπνιος» – Σήμερα η δίκη για τον θάνατο 4χρονης σε επέμβαση ρουτίνας για κρεατάκια