Πηγή: Shutterstock

Επιτυχής διαλεύκανση κυκλώματος trafficking: Η επιχείρηση “Αμαρυλλίς” ξεσκεπάζει τη δράση του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση με την ονομασία “Αμαρυλλίς”.

Συνολικά, συνελήφθησαν 11 μέλη του κυκλώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 13 οίκους ανοχής.

propoli

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, οι οποίες προέρχονταν από την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και την Αλβανία.

Οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, παράβαση νόμων για ναρκωτικά και όπλα, καθώς και για άλλα αδικήματα που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, αναζητούνται 4 ακόμη άτομα που συνδέονται με το διεθνές δίκτυο του κυκλώματος.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Μέσω της αστυνομικής επιχείρησης “Αμαρυλλίς”, αποκαλύφθηκε ένα οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν ιεραρχία και συνεργία μεταξύ τους και δραστηριοποιούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κολομβία. Σκοπός τους ήταν η εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών για γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής και studios στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχηγικοί ηγέτες των οργανώσεων διατηρούσαν σχέσεις συνεργασίας και οικονομικών συναλλαγών, ενώ άλλα μέλη τους λειτουργούσαν ως στρατολογητές. Η πρώτη οργάνωση αποτελούνταν από 9 άτομα και είχε ενεργή δράση από τον Ιούλιο του 2020. Διαχειριζόταν 12 οίκους ανοχής και 5 διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθίσταντο τα θύματά τους.

Οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν ποσά για να απελευθερωθούν από τον υπέρογκο χρέος που τους επιβλήθηκε, με ποσό των 50 ευρώ. Το κύκλωμα εξανάγκαζε τις γυναίκες να εργάζονται καθημερινά ακόμα και υπό απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ακόμη και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Τα παράνομα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούσαν τα 160.000 ευρώ μηνιαίως, με τα μεγαλύτερα ποσά να προέρχονται από τους οίκους ανοχής στην Αττική. Οι ηγέτες της οργάνωσης ήταν υπεύθυνοι για την καθοδήγηση, έλεγχο και διαχείριση του κυκλώματος, ενώ άλλα μέλη ανέλαβαν συγκεκριμένους ρόλους όπως στρατολογοί, ταμίας, υπεύθυνοι οίκων ανοχής, οδηγοί, επιτηρήτρια και διαχειριστής των εταιρειών που χρησιμοποιούσαν για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων.

Η επιχείρηση “Αμαρυλλίς” έχει αναδείξει την έκταση και την οργάνωση του κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την εξάρθρωσή του και τη δίωξη όλων των εμπλεκόμενων.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα μέλη, με δύο αρχηγικά μέλη που είχαν ενεργή δράση από το 2021 και επικεντρώνονταν στη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών. Διατηρούσαν οχτώ οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άλλα δύο μέλη των οργανώσεων ήταν υπεύθυνα για τη στρατολόγηση των γυναικών και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα μέσω αεροπορικών πτήσεων. Οι γυναίκες αναγκάζονταν να πληρώνουν πέντε ευρώ ανά διαδρομή και ήταν υποχρεωμένες να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι ποσού 20 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από ένα αρχηγικό μέλος, υπό το πρόσχημα ενός χρέους ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μειωνόταν κατά 300 ευρώ εάν η στρατολογούσαν γυναίκα προσέλκυε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Ένα από τα αρχηγικά μέλη ήταν υπεύθυνο για την κατάρτιση του προγράμματος

των γυναικών, τη ρύθμιση των χρεών, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων. Το άλλο αρχηγικό μέλος ανέλαβε τη διαχείριση των χρημάτων μέσω μιας εταιρείας ακινήτων, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης.

Η επιχείρηση “Αμαρυλλίς” αποκάλυψε την έκταση των εγκληματικών οργανώσεων που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση γυναικών και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την ανάκριση και την προσαγωγή όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 13 οίκους ανοχής και 10 σπίτια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-13.450 ευρώ,

-2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,

-μικροποσότητα χασίς,

-σιδερογροθιά και πτυσσόμενη ράβδος,

-δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.

-δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

-δύο καταμετρητές χρημάτων

-10 χρηματοκιβώτια,

-πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.

Δείτε επίσης: Τραγικός θάνατος 57χρονου ψαρά στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης

Loading