Πώς λειτουργεί το φάρμακο που ενέκρινε η Βρετανία και πόσο θα κοστίζει – Ποιες άλλες εταιρείες ετοιμάζουν παρόμοια χάπια
Αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η είδηση για το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού, το οποίο έχουν αναπτύξει η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, και το οποίο μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές.
Το «πράσινο» φως για την χορήγηση του συγκεκριμένου χαπιού έδωσε σήμερα η Βρετανία, ενώ και ο ΕΜΑ δηλώνει έτοιμος να συστήσει τη χρήση του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η θεραπεία του μπορεί να γίνει στο σπίτι. Το χάπι θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, καθώς θα παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Το χάπι χορηγείται δυο φορές την ημέρα για ένα πενθήμερο.
Πότε θα έρθει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, για τα χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε και θα έρθουν. Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000» είπε χαρακτηριστικά
«Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι -που δεν θα το κάνουν- η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα» συμπλήρωσε.
Μέχρι στιγμής χορηγείται μόνο σε πρώιμα στάδια και σε ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο, η ενδοφλέβια χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στην Ελλάδα αυτή έρχεται στις 11 Νοεμβρίου. Με το χάπι, όμως, κανείς δεν θα χρειαστεί να διακομιστεί σε νοσοκομείο, καθώς το μόνο που κάνει είναι να λαμβάνει δια στόματος το φάρμακο. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι μοιάζει εύκολη η χρήση του στους πολίτες. Αποφεύγουν τα νοσοκομεία, τη νοσηλεία, αλλά και τον κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης.
Άνεμος αισιοδοξίας
Μετά τη Βρετανία, πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής Washington Post, ο πρόεδρος της Merck Ρόμπερτ Μ. Ντέιβις δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με προσοχή αλλά και επειγόντος, ώστε να διαθέσουμε το συντομότερο δυνατό τη μολνουπιραβίρη στους ασθενείς σε κάθε γωνιά του κόσμου». Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο, το οποίο δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα.
Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι ειδικοί, εξακολουθούν να μελετούν το θέμα, παρότι έχουν γίνει προ-παραγγελίες από την Κομισιόν για την περίπτωση που αυτό λάβει έγκριση. Το ερώτημα, όμως, που εγείρεται είναι ένα: πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο χάπι; Αρχικά, περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19. Το αργότερο πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Συμπέρασμα: το συντομότερο δυνατό και όχι σε βαριά νοσούντες. Λειτουργεί, παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό του ιού, σταματώντας τη φάση της αναπαραγωγής του και έτσι την μειώνει κάθετα.
Πώς λειτουργεί το θαυματουργό χάπι
Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
Όπως έχουν εξηγήσει οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.
Αμερικανικά ΜΜΕ εδώ και εβδομάδες αναφέρουν ότι η Merck σχεδιάζει να χρεώσει στους Αμερικανούς 40 φορές το κόστος για ένα φάρμακο ,του οποίου η ανάπτυξη επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, ο φαρμακευτικός κολοσσός θα χρεώσει 712 δολάρια (616,67) για ένα φάρμακο για τον Covid που κόστισε μόνο 17,74 δολάρια.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: «Μαύρη» Πέμπτη με 6.808 κρούσματα και 42 θανάτους – Συνεχίζει να «βουλιάζει» η Βόρεια Ελλάδα
- Ο Μεϊτέ και η στρατηγική κρίση του Παναθηναϊκού
- Ελληνική Αστυνομία: Νέες τοποθετήσεις και μετακινήσεις Διευθυντών
- Επιθέσεις της Παρί Σεν Ζερμέν με Ντουέ και Νέβες κατά της Μάντσεστερ Σίτι
- Αστέρια του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου συγκεντρώνονται στο Παρκ ντε Πρενς για την αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Σίτι (vids)
- ΑΕΚ – Ολυμπιακός 5-25: Θρίαμβος για τις Ερυθρόλευκες
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr