Ερχονται νομοσχέδια για τον καταδυτικό τουρισμό, την εκπαίδευση και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Ερχονται νομοσχέδια για τον καταδυτικό τουρισμό, την εκπαίδευση και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κινούνται οι δράσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη και του υφυπουργού Μάνο Κόνσολα με δημοσιογράφους.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ηγεσία του τουρισμού το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «θέλουμε την ουσία πίσω από την απλή ανάγνωση των αριθμών». Όπως εξήγησε ο υπουργός Τουρισμού δεν θα είναι αυτοσκοπός της πολιτικής του υπουργείου τα νούμερα των αφίξεων και η εναγώνια αύξηση αυτών, καθώς η προσπάθεια για συνεχή άνοδο (όπως γινόταν στο παρελθόν) ουσιαστικά αποσπά την προσοχή για δράσεις βελτίωσης των υποδομών και εντέλει των προσπαθειών για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σε πλήρη εξέλιξη είναι το νομοθετικό έργο του υπουργείου, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρωτοβουλία για τον καταδυτικό τουρισμό, προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις στο μέτωπο των καταδυτικών πάρκων. Μάλιστα ο κ. υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι πολλαπλά, όπως επίσης και για την ανάπτυξη της καταδυτικής κρουαζιέρας.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο είναι η αποτύπωση ακριβών στοιχείων για τον τουρισμό μέσω δορυφόρου λογαριασμού, για τον οποίο είπε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει υλοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια.

Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και της αποκλιμάκωσης της φορολογίας, ο υπουργός Τουρισμού, ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Τουρισμού, από την πλευρά του, θα δώσει τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να επιτευχθεί χωρίς να διαταραχθεί δημοσιονομική τάξη της χώρας. Και επισήμανε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας του κλάδου του τουρισμού, ως ένα πολύ βασικό επιχείρημα για την μείωση της φορολογίας.
Μέχρι τα τέλη της σαιζόν, αναμένεται και παρέμβαση του υπουργείου και στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, το υπουργείο μέχρι τώρα έχει τηρήσει “σιγή ιχθύος” για αυτό το ζήτημα και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για υποκρισία στο θέμα αυτό. Σκιαγραφώντας τι μελετάται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι πλέον θα υπάρχουν κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στα προσφερόμενα καταλύματα, όπως επίσης θα διασφαλιστεί η ισοτιμία του ανταγωνισμού ανάμεσα στα καταλύματα που προσφέρονται στη βραχυχρόνια μίσθωση και σε αυτά που δεν είναι, θέτοντας ως παράδειγμα το ερώτημα αν τα καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να έχουν φόρο διαμονής ή όχι. Σε αυτό, κι άλλα ερωτήματα θα απαντά η πρωτοβουλία του υπουργείου για τη ρύθμιση της αγοράς, συμπλήρωσε ο κ. υπουργός.

Εστιάζοντας ο κ. υπουργός στην εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, επανέλαβε ότι αναμένεται αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας ότι αυτό έρχεται ως συνέπεια της αύξησης της κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, με τα πεντάστερα νέα ξενοδοχεία φαίνεται πως έχουν συμβάλλει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής οικονομικής στάθμης.

Κάνοντας, τέλος, έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι μετά τη ΔΕΘ ο τουρισμός μπαίνει σε μια νέα πορεία με στόχο την αναβάθμιση του. Πρώτη δράση υπήρξε το Περιφερειακό Συμβούλιου Τουρισμού, ενώ πολλά είναι τα μηνύματα που άντλησε η τουριστική ηγεσία, από τα δυο γεγονότα του καλοκαιριού, την κακοκαιρία στη Χαλκιδική αλλά και το ακτοπλοϊκό θέμα της Σαμοθράκης. Για τη Σαμοθράκη ο υπουργός ανάφερε ότι μέχρι τώρα έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι του χρόνου θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι ανταγωνιστικό, ελέω φορολογίας. Και έκανε λόγο για πλέγμα δράσεων του υπουργείου, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, της υλοποίησης χωροταξικού για τον τουρισμό, αλλά και της άμβλυνσης της εποχικότητάς του, προκειμένου νέα τουριστικά προϊόντα να εμπλουτίσουν το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι μετά καταδυτικό τουρισμό θα ακολουθήσει και νομοθετική παρέμβαση για την τουριστική εκπαίδευση. Τόνισε ότι στόχος θα είναι οι ξενοδοχειακές σπουδές να είναι αντάξιες με αυτές του εξωτερικού. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σπουδών, με τον κ. υφυπουργό να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η υπάρχουσα τουριστική εκπαίδευση δεν είναι ανταγωνιστική.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play