Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν τομείς της οικονομίας όπου οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες βρίσκουν εργασία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση SolidarityNow, με τίτλο: «Εργασιακή εμπειρία αιτούντων άσυλο και προσφύγων στον τουριστικό κλάδο».
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της SolidarityNow, η έρευνα κατέδειξε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων (74%) απασχολήθηκε σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης ή ως υποστηρικτικό προσωπικό, όπως καθαριστές/στριες, λαντζιέρηδες, βοηθοί μάγειρες, σερβιτόροι, μάγειρες και υπάλληλοι υποδοχής. Οι περισσότεροι (60%) εργάστηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, με το 38% να απασχολείται σε επιχειρήσεις με 50-199 υπαλλήλους και το 22% σε επιχειρήσεις με πάνω από 200 υπαλλήλους. Το 64% εργάστηκε για διάστημα μεγαλύτερο από 5 μήνες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου (66%).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 94% των ατόμων που ερωτήθηκαν είχαν σύμβαση εργασίας με απολαβές που ευθυγραμμίζονταν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως ισχύει για τον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, εντοπίστηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς το 38% δήλωσε ότι έλαβε απολαβές ή μέρος αυτών σε μετρητά. Αντίστοιχα, το 44% δήλωσε ότι εργάστηκε από 2 έως 6 παραπάνω ώρες καθημερινά, για τις οποίες το 80% αυτών έλαβε απολαβές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ώρες εργασίας ξεπερνούν τις νόμιμες απαιτήσεις.
Βασική δυσκολία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αποτέλεσε για το 50% των συμμετεχόντων η ελάχιστη ως μηδαμινή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
«Όταν μπορείς να επικοινωνήσεις στη γλώσσα της χώρας που ζεις και εργάζεσαι, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Η γλωσσική επάρκεια είναι σημαντική για την κατανόηση των εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των εργαζομένων. Μέσα από τη δουλειά που κάνουμε στο SolidarityNow, βλέπουμε ότι η γλώσσα λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο ένταξης», τονίζει η κ. Πολένα.
Ορισμένοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την εργασία τους λόγω ανεπαρκών συνθηκών εργασίας, χαμηλών απολαβών ή περιστατικών λεκτικής επίθεσης.
«Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την επαγγελματική τους ένταξη. Στο SolidarityNow, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για κατάρτιση βιογραφικών και προετοιμασία για συνεντεύξεις, διοργάνωση εκδηλώσεων εύρεσης εργασίας και νομική υποστήριξη για την κατανόηση των δικαιωμάτων τους.»
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, σε δείγμα 50 προσφύγων που εργάστηκαν τη θερινή περίοδο στον τουριστικό κλάδο και είναι ωφελούμενοι της Υπηρεσίας Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow.