Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, εμβληματικό, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, ένα χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού κτηρίου του βορειοελλαδικού χώρου.
Ο λόγος για το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, για το οποίο οι εργασίες αναπαλαίωσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Το 2014, ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Νεολαίας, έβλεπα καθημερινά από το γραφείο μου το κλειστό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων και αναρωτιόμουν γιατί ένα τέτοιο κτίριο, δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής, έχει τα παράθυρα ερμητικά κλειστά, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη, πήρα τα κλειδιά και μαζί με την υπηρεσία Πολιτισμού, μπήκα να δω τους «θησαυρούς» που έμεναν στη θέση τους τόσο καιρό, παρέα με σκόνη τεσσάρων χρόνων, μιας και από το 2010, έκλεισε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγρασίας.
Το 2016, μια ομάδα καλλιτεχνών, συνεχίζει, καθάρισε με δική της πρωτοβουλία το κτήριο και ο χώρος που φιλοξενούσε τη συλλογή του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου, μεταμορφώθηκε προσωρινά σε θεατρική σκηνή. Ήταν μια ανάσα για τον πολιτισμό αλλά και για το ίδιο το κτίριο.
Από τότε, η Δημοτική Αρχή, προσπαθούσε να βρει κατάλληλη χρηματοδότηση και κατάφερε το 2017 να συντάξει νέα μελέτη συντήρησης του κτιρίου (σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων) και να την υποβάλλει στο Πράσινο Ταμείο.
Έτσι, από το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Ορισμένες από τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τη συντήρηση της στέγης, συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων, εκσυγχρονισμό όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων, χρωματισμοί, καθώς επίσης έγιναν και δοκιμαστικές τομές για τη μελέτη ανάδειξης του ζωγραφικού διακόσμου εσωτερικά αλλά και των λίθινων όψεων του κτιρίου. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για την πόλη.
Ωστόσο, δεν παραλείπει επίσης να τονίσει η ίδια, υπάρχουν καθυστερήσεις και λόγω πανδημίας αλλά και λόγω εγκρίσεων των εργασιών από άλλες Υπηρεσίες εκτός Δήμου, για να διευκρινίσει: «Παρ’ όλο που οι συντηρητές ανέδειξαν έναν πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο σε μεγάλη έκταση της εσωτερικής τοιχοποιίας, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των εγκεκριμένων εργασιών και να ολοκληρωθεί η συνολική αποκάλυψη του διακόσμου σε μεταγενέστερο χρόνο, αν κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό, το έργο έχει πάρει παράταση εκτέλεσης μέχρι το τέλος του 2021.
Μετά το πέρας των εν λόγω εργασιών, θα γίνει και η μουσειολογική ανάδειξη των αντικείμενων της συλλογής, που προέρχονται από δωρεές Τρικαλινών, αλλά ίσως και εμπλουτισμός της, μετά από ανοιχτό κάλεσμα και από πλευράς Δήμου αλλά και από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου».
Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Δημιουργείται πάρκο εναλλακτικής άθλησης, για ποδήλατο, skate και παρκούρ
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ