Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε μαζί αν δεν συμμαζευτούν»

Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε μαζί αν δεν συμμαζευτούν»

«Να συμμαζευτεί ο ηγέτης της Ελλάδας και να περιμένει τις κινήσεις της Τουρκίας», είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν χωρίς να αναφέρει το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά χρησιμοποιώντας τον όρο «ο ηγέτης της Ελλάδας» – είπε πως ο Μητσοτάκης «πρέπει να συνέλθει» και να «περιμένει τις κινήσεις της Τουρκίας».

«Αφού τα έκανε αυτά (ο Μητσοτάκης), λυπούμαστε, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου φέτος. Και θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να συμμαζέψει τον εαυτό του. Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε μαζί τους αν δεν συμμαζευτούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι και η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Η στάση του ηγέτη της Ελλάδας έχει ήδη καθοριστεί. Χρησιμοποιούν κάποιους μεσάζοντες, μπροστά στη στάση που τηρούν. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί στις συναντήσεις μου είπαν: “Ας γίνουμε εμείς οι μεσάζοντες. Ας συναντηθούμε, δεν θα κάνετε μια συνάντηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους;”. Εμείς τους είπαμε: “Λυπούμαστε, δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε για αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή”».

«Γιατί είναι φανερό πώς εξοπλίζουν τα νησιά αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που ήταν συμβατός μαζί μας, τώρα μας προκαλεί, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας. Πηγαίνει και αυτός στα νησιά, βγαίνει από εκεί χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Και προσπαθεί να στείλει μηνύματα. Δεν έχει καλές προθέσεις» είπε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το NTV, ότι θα ενέκρινε πιθανόν την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το κοινοβούλιο του υπέβαλε σχετικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ερντογάν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει την επαναφορά της ποινής του θανάτου, την οποία κατήργησε το 2004, αφού ο πρόεδρος είχε θέσει νωρίτερα το ζήτημα αυτό σε σχέση με τους εμπρησμούς δασών. Ο εθνικιστής σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε υποστηρίξει την ιδέα και είχε πει πως η θανατική ποινή θα πρέπει να επεκταθεί και στην τρομοκρατία, το βιασμό και τις γυναικοκτονίες.

«Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα και να γίνει συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε τι θα βγει απ’ αυτή τη συζήτηση», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το έχω πει και νωρίτερα, αν το κοινοβούλιο πάρει μια τέτοια απόφαση ως αποτέλεσμα της δουλειάς του υπουργείου Δικαιοσύνης μας, θα εγκρίνω αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Ερντογάν για Σουηδία, Φινλανδία

Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι το τέλος της υπόθεσης και υποχρεώνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ανέφερε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ακόμη πως δεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, αν αυτός ο τελευταίος δεν «συνέλθει», και πως είναι έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε στη χώρα του μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να βιαστεί για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θα πρέπει πρώτα να δει αν οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της έκδοσης των υπόπτων που ζητεί η Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε… Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Ερντογάν δήλωσε πως, αν οι σκανδικαβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας».

Δείτε επίσης: Αμείωτος παραμένει ο πληθωρισμός: Στο 12% τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Στο 8,6 στην Ευρωζώνη

Loading

Play