Ερντογάν: H προκλητική φωτογραφία από το αεροπλάνο με φόντο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Ερντογάν: H προκλητική φωτογραφία από το αεροπλάνο με φόντο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην εκδήλωση για τον σημερινό απόπλου του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν για την ανατολική Μεσόγειο – Όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία έστειλε σήμερα το νέο της πλοίο γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, όμως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτό θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Νωρίτερα πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

Στην ομιλία του είπε πως το γεωτρύπανο είναι σύμβολο της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. Η Άγκυρα, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Ταυτόχρονα δήλωσε ενθουσιασμένος τόσο για το πλοίο όσο και για το μέλλον της Τουρκίας. «Τα τελευταία 20 χρόνια φέραμε έργα και υπηρεσίες αιώνων στη χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λύσει την μεγάλη εξάρτηση από την ξένη ενέργεια. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν διαδικασίες με εγχώριο εργατικό δυναμικό, υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία

Η φιέστα στήθηκε παρουσία  σημαντικού αριθμού Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο.  Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Δείτε επίσης: Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά F-16

Loading