Ερντογάν: Μήνυσε 4 Έλληνες για πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία»

Συνεχίζει το κυνήγι δημοσιογράφων ο Ερντογάν – Μετά τις διώξεις δημοσιογράφων στη χώρα του, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να εξάγει μηνύσεις και στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να μηνύσει τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους για πρωτοσέλιδο που αφορούσε το πρόσωπό του, κατηγορώντας τους για εξύβριση.

propoli

Η μήνυση του Ερντογάν στρέφεται κατά του διευθυντή της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή, αλλά και δύο διευθυντών σύνταξης, του Ανδρέα Καψαμπέλη και του Γιώργου Πατρουδάκη.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος εισαγγελέας, Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου, δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, και έκτοτε έχει απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος τεσσάρων δημοσιογράφων για «το έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου».

Η κατηγορία έχει απαγγελθεί με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα – που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – ενώ αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου.

Αφορμή της δίωξης αποτέλεσε το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git»

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Δημοκρατικής:

Με μια θρασύτατη και πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά μήνυση, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διώξει τη «δημοκρατία» και να καταδικάσει τέσσερις Ελληνες δημοσιογράφους σε φυλάκιση έως πέντε χρόνων.

Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας, και μάλιστα για πολιτικούς λόγους, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από το νομικό κείμενο της μήνυσης που κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Αγκυρας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο κ. Ερντογάν, μέσω της τουρκικής Δικαιοσύνης, επιχειρεί προκλητικά, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, να προσδώσει νομιμότητα στις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφού αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος «θάλασσα των νησιών» και μιλά ανοιχτά για δικαιώματα και κεκτημένα στις θαλάσσιες ζώνες.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Πριν από λίγο καιρό ενημερωθήκαμε ότι έφτασε στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής, αίτημα εξέτασης τεσσάρων δημοσιογράφων της «δημοκρατίας» που κατηγορούνται από τη Γενική Εισαγγελία της Τουρκίας για το «έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου της δημοκρατίας». Παρότι πρόκειται για εφημερίδα που δεν κυκλοφορεί στην Τουρκία, το νομικό γραφείο του κ. Ερντογάν και στη συνέχεια η Εισαγγελία κίνησαν τη διαδικασία δίωξης με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που πολλάκις έχει καταγγελθεί ως αντιδημοκρατικό από δεκάδες φορείς σε όλο τον δυτικό νομικό κόσμο. Μόλις προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για μια ακόμα φορά, κατήγγειλε το συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει υπερβολικές ποινές με ασήμαντη αφορμή για τη δήθεν προσβολή του… μέγα «σουλτάνου» και ζήτησε την κατάργησή του και την απαλλαγή όσων διώκονται με αυτό.

Ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα προβεί και σε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά της εφημερίδας. «Θεωρούμε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σήμερα θετική. Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι ελευθερία του τύπου και την καταδίκασαν. Εφόσον δεν συνάδει με την ελευθερία του τύπου, είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες», σημείωσε. Οπως και, τελικά, η μήνυση έγινε από τον Τούρκο πρόεδρο.

Από το πρωί της Παρασκευής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει χωρίς περιστροφές το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, χωρίς να την κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε:

«Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Tύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών.

Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».

«Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Πέτσας.

Δείτε επίσης: Στρατιωτικοί: Ζητούν καταβολή μισθοδοσίας στις 21/12

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading