Εθνική Πινακοθήκη: Σήμερα η δίκη για την κλοπή του πίνακα του Πικάσο που βρέθηκε στη ρεματιά

Εθνική Πινακοθήκη: Σήμερα η δίκη για την κλοπή του πίνακα του Πικάσο που βρέθηκε στη ρεματιά

«Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου»

Ο 50χρονος Γιώργος Σαμαρτζόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχοντας παραδεχθεί ήδη από τη στιγμή της σύλληψης του ότι ήταν εκείνος που εισέβαλε σαν ποντικός στο κτήριο έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Πως εξαφάνισε ο κατηγορούμενος τους πίνακες
Δύο από τα τρία έργα βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2021 σε ένα ρέμα στην περιοχή της Κερατέας, όπου σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, τα είχε μεταφέρει εκεί, όταν είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι οι αρχές ήταν πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη της κλοπής. Το τρίτο, το σχέδιο του Μονκάλβο, υποστήριξε ότι το πέταξε, πιστεύοντας ότι είχε καταστραφεί.

«Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου»
Ο 50χρονος συνελήφθη τότε και προφυλακίστηκε. Το καλοκαίρι του 2022 αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου», είχε υποστηρίξει όταν αποφυλακίστηκε και υποστήριξε ότι έδρασε μόνος του.

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις». Υποστήριξε δε ότι από το 2010 είχε αρχίσει να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να αφαιρέσει τα ανεκτίμητης αξίας έργα από την Εθνική Πινακοθήκη.

Δείτε επίσης: Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Πέντε ασθενείς νεκροί – Aπέσπασε 1 εκατομμύριο ευρώ μέσω των δήθεν θεραπειών

Loading