Ανακαλύψτε την έννοια του εθνικού πένθους και την ιστορική του εφαρμογή στην Ελλάδα. Τετραήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη χώρα για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Το εθνικό πένθος περιγράφει την ένδειξη πένθους για ένα δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις. Ο όρος αναφέρεται σε θλίψη που προκαλείται είτε από τον θάνατο πολλών ανθρώπων σε φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε από την απώλεια σημαντικών προσωπικοτήτων για έναν λαό. Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους μπορεί να κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστια.
Στην Ελλάδα, η πρώτη κήρυξη εθνικού πένθους σημειώθηκε το 1994 μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε λόγω του ναυαγίου προσφύγων ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο του 2023. Αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας τη συλλογική θλίψη του λαού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr