Το 71,9% των Ελλήνων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών ζουν στο παιδικό δωμάτιο – στη 2η θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat οι νέοι είναι εγκλωβισμένοι στο παιδικό τους δωμάτιο καθώς η οικονομική συνθήκη της χώρας μας δεν τους επιτρέπει να «ανοίξουν τα φτερά» τους.
Η μέση ηλικία που κάποιος στην Ελλάδα καταφέρνει να φύγει από το πατρικό, υπολογίζεται στα 30,7 έτη, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός αριθμός είναι στα 26,5 έτη.
7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών, άνδρες οι περισσότεροι, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat ζουν με τους γονείς τους όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη λίστα των 26 χωρών της ΕΕ δεν ξεπερνά το 49.4% .
Η δύσκολη εξίσωση για τις νέες και τους νέους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια και πάγια έξοδα, ακριβά αγαθά και χαμηλούς μισθούς.
8 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για νέους έχουν ενοίκιο άνω των 400 ευρώ
Το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας έως 50τμ, άνω του 1ου ορόφου, κυμαίνεται άνω των 400€ στις περιοχές του κέντρου για το 80% των διαθεσίμων προς μίσθωση κατοικιών, εκ των οποίων το 48,2% έχει ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα. «Κατανοούμε ότι το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, όταν σύμφωνα με τη Eurostat ανεκτό όριο θεωρείται όταν οι στεγαστικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος. Το ότι οι νέοι εγκαταλείπουν όλο και πιο αργά το πατρικό τους, είναι περισσότερο ανάγκη, παρά επιλογή», εξηγεί ο κ. Μπάκας.
Η συγκατοίκηση με το ταίρι τους ή με φιλικά πρόσωπα είναι μια λύση για αρκετούς νέους.
Δείτε επίσης: Μόνιμα χαμηλός ο συντελεστής 13% ΦΠΑ σε τουρισμό και συγκοινωνίες