Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης στην καλλιέργεια στέβιας

Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης στην καλλιέργεια στέβιας

«Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη». Αυτό είναι η απάντηση που δίνει ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού «Stevia Hellas», Χρήστος Σταμάτης σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού.

Ο εν λόγω συνεταιρισμός με την εμπορική επωνυμία «La Mia Stevia», όντας ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια στέβιας, έβαλε τα «θεμέλιά του» στα τέλη του 2011, την εποχή που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ήταν μάλιστα και η χρονική περίοδος, όπου και επετράπη αρχικά, η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη, με μια ομάδα καπνοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας να κάνει το πρώτο βήμα σε αυτή, τη μέχρι τότε, άγνωστη καλλιέργεια.

Έτσι, μόλις λίγα χρόνια μετά, και με το τζίρο να αυξάνει, (σ.σ. φέτος αναμένεται να «κλείσει» πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ), οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα, που είναι το «άνοιγμα» σε όλη την ελληνική καλλιεργητική επικράτεια.

Μέχρι σήμερα, ο «Stevia Hellas» απαρτίζεται από 55 οικογένειες, που είναι και μέλη του, απασχολεί μόνιμα επτά άτομα και κατά την περίοδο της συγκομιδής το εποχικό προσωπικό ξεπερνά τα δέκα άτομα.

Η παραγωγή που καλλιεργείται ανέρχεται στους 100 τόνους φύλλων στέβιας, με 50-60 από αυτούς να εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γαλλία και Γερμανία, σε εταιρείες τσαγιού και αρωματικών φυτών μεταξύ άλλων.

«Έλα να καλλιεργήσουμε»

«Στόχος μας είναι να καλλιεργηθούν εκτάσεις στέβια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης συμπληρώνοντας «για αυτό κάνουμε και αυτό το “άνοιγμα” και ψάχνουμε να βρούμε και άλλους καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα».

Η μέχρι τώρα έκταση που καλλιεργείται στην περιοχή της Φθιώτιδας ανέρχεται σε 500 στρέμματα και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. «Ήδη στη Στερεά Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας παραγωγών, οι οποίοι μάλιστα έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση επένδυσης 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% της συνολικής επένδυσης τους, με την αγορά μηχανημάτων καλλιέργειας και διαλογής», υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης.

Άμεσος στόχος, όπως επισημαίνει, είναι η «διεύρυνση του δικτύου καλλιεργητών και η αύξηση της παραγωγής φύλλων στέβιας» με τους νέους παραγωγούς να καλούνται να παράγουν «υψηλής ποιότητας φύλλα στέβιας, με γνώμονα πάντα αξίες όπως το περιβάλλον και η κοινωνία, και οι οποίοι θα συντελέσουν στην αύξηση της παραγωγής, καθώς η ζήτηση μέσα στο 2020 έχει ήδη πολλαπλασιαστεί», σημειώνει.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει «η νέα αυτή ευκαιρία που δίνεται σε παραγωγούς ανά την Ελλάδα, φυσικά θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας, αλλά και της συνεχούς επιστημονικής υποστήριξης από Επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Διόλου ευκαταφρόνητα είναι και τα έσοδα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη προ φόρων μπορούν να ξεπεράσουν τα 700-800 ευρώ ανά στρέμμα.

Τέλος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού, σημαντικό πλεονέκτημα έχουν όσοι κατά το παρελθόν ή ακόμη και σήμερα ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια, καθώς οι ομοιότητες με την καλλιέργεια στέβιας αγγίζουν το 90%.

Θ. Παπακώστας

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play