Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα, καλώντας την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, διατυπώθηκαν ανησυχίες για πιθανές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα κατατάσσει την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία και την Πολωνία όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέβαλε έναν αντίπονο που χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν απέσπασε την ίδια υποστήριξη.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτύεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχία για την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Επίσης το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, Τέμπη

Το Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχία για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την έλλειψη ποιότητας στις επακόλουθες ερευνών και δικαστικές αποφάσεις.

Αναφέρει επίσης προβληματισμούς για διαφθορά, καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Επίσης, ανησυχίες εκφράζονται για τη μεταχείριση των μεταναστών και τις επαναπροωθήσεις, καθώς και για επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών δυσφήμισης και δικαστικής παρενόχλησης ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, αναφέρεται η έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς και η άρνηση να διεξαχθεί έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών.

Δείτε επίσης: Το «ναι μεν αλλά» των φορέων για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Loading