Έβρος – Φωτιά: Νέο πύρινο μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς (ΒΙΝΤΕΟ)
(ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)

Έβρος – Φωτιά: Νέο πύρινο μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στον Έβρο, με τις φλόγες να καίνε δέντρα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, πλέον ένα νέο μέτωπο απειλεί την περιοχή του Έβρου και το δάσος της Δαδιάς, το οποίο πέρυσι υπέστη μεγάλη καταστροφή.

 Από την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημητρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές στην Αλεξανδρούπολη.

Ξεπερνούν τα 70 χιλιόμετρα/ώρα οι άνεμοι

Ξεπερνούν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα οι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές που καίνε οι φωτιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας και στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι άνεμοι φτάνουν τα 5 – 6 μποφόρ στις μέσες εντάσεις τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το meteo, εξηγώντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης για τα μέτωπα κάθε φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας και στην Αλεξανδρούπολη.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, τονίζει το meteo στην ανάλυσή του και επισημαίνει ότι και στις 2 περιοχές οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που θα ξεπερνούν τα 70 χλμ/ω.

Κάηκαν καλλιέργειες, κυψέλες και μικρόσωμα ζώα

Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά – Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών – καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

«Βροχή» στάχτης στην πόλη, εγκλωβισμένοι Τούρκοι τουρίστες

«Χιόνισε» στάχτη στην Αλεξανδρούπολη, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Πέτροβιτς. Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό εγκλωβίστηκαν Τούρκοι τουρίστες στην πόλη. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε ότι η Εγνατία Οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται από και προς τα σύνορα και έτσι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αποχωρούν.

«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε νωρίτερα ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατη μετάδοσή της φωτιάς.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχαν, ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, καθώς και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. (ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)

Δείτε επίσης: Ε. Τσακαλώτος: «H αντιστροφή του κλίματος δεν θα γίνει με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ευχές»

Loading

Play