Ευρωβαρόμετρο: Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την άμυνα και την ασφάλεια – Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους στην Ελλάδα και την ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο: Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την άμυνα και την ασφάλεια – Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους στην Ελλάδα και την ΕΕ

Ανάλυση του ευρωβαρόμετρου για τις προτεραιότητες των νέων στην ΕΕ, με έμφαση στην οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς καλείται να διαχειριστεί την εκρηκτική αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής. Η τρέχουσα κατάσταση αναγκάζει τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που απορρέουν από τις αμυντικές δαπάνες και την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο. Το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο αναλύει τις ανησυχίες των νέων και επισημαίνει ότι τα θέματα άμυνας δεν τους απασχολούν ιδιαίτερα. Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεολαία (2024) αποκαλύπτει ότι η άνοδος των τιμών και το κόστος ζωής είναι τα κύρια θέματα που ανησυχούν τη νεολαία της ΕΕ. Οι νέοι ηλικίας 16-30 ετών εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες και την έκθεση τους σε παραπληροφόρηση.

Η πλειονότητα των νέων ανησυχεί κυρίως για την οικονομική κατάσταση και την δημιουργία θέσεων εργασίας, με το 43% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να αναφέρει την ανάγκη για δράσεις σε αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 14% των Ελλήνων νέων θεωρεί την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια σημαντική προτεραιότητα. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη διαφορά απόψεων ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας και εκείνους άλλων χωρών της ΕΕ, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, όπου οι ανησυχίες σχετικά με την άμυνα είναι πιο έντονες.

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει μια στροφή στις πηγές πληροφόρησης των νέων, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπερισχύουν της τηλεόρασης. Με το 42% των ερωτηθέντων να επιλέγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ενημέρωσης, οι πολιτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της παραπληροφόρησης.

Η πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2024, με συμμετοχή 25.863 νέων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για την κατανόηση των προτεραιοτήτων της νεολαίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play