Εξέταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά μέσω του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Εξέταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά μέσω του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Στις 8 Απριλίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Υπολογίζεται ότι οι Ρομά παγκοσμίως, είναι περίπου 10 με 12 εκατομμύρια, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι πολίτες που εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά αποτέλεσε μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κατάσταση του πληθυσμού των Ρομά. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται διαχρονικά πολλαπλές μορφές διακρίσεων και αποστέρησης. Ως αποτέλεσμα, βιώνει χωρικό και κοινωνικό-οικονομικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.

Είναι επίσης μια ευκαιρία να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον των Ρομά στην Ευρώπη, αναφέρει ο φορέας ΚΛΙΜΑΚΑ, που μαζί με τέσσερις οργανισμούς από την Ευρώπη (Cairde από την Ιρλανδία, Cesis & CooperActiva από την Πορτογαλία και Sastipen από τη Ρουμανία), υλοποιεί το έργο Erasmus+ με τίτλο «Roma Influencers, βάζοντας τέλος στον κύκλο των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας στις κοινότητες των Ρομά».

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τους εθελοντές της δράσης «Υγεία για Όλους», καθώς στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν επισκεφθεί όλους τους καταυλισμούς Ρομά. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η πρόεδρος και συντονίστρια του προγράμματος «Υγεία για Όλους» και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Παν. κλινικής του ΕΚΠΑ, αναφέρει ότι «το 2016, με την έναρξη του προγράμματος Υγεία για Όλους, πραγματοποιήσαμε μαζί με τον καθηγητή Παιδιατρικής Γιώργο Χρούσο μια χαρτογράφηση των καταυλισμών Ρομά». Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί είναι απογοητευτικά και τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις.

«Από την έρευνα σε 3.646 παιδιά, διαπιστώσαμε ότι η εμβολιαστική τους κάλυψη ήταν κάτω από 10%. Μέσα σε οκτώ χρόνια, αυτό το ποσοστό έχει φτάσει στο 69%», προσθέτει.

Με τη συμμετοχή 240 εθελοντών (πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, νοσηλεύτριες, μαίες, επισκέπτριες υγείας, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί), έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί με επιτυχία.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, η έλλειψη ενημέρωσης για βασικά θέματα υγείας είναι προφανής, όπως δείχνει το γεγονός ότι το 82,3% των γυναικών Ρομά καπνίζουν και το 90% δεν θηλάζουν.

Εκτός από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, οι εθελοντές διαπίστωσαν και άλλα σημαντικά ζητήματα. «Τα παιδιά ζουν στο περιθώριο και συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης», τονίζει η Ελένη Σωτηροπούλου.

Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη για προσέγγιση και ενημέρωση των Ρομά, καθώς οι εθελοντές χρειάστηκε να επιμείνουν ώστε να πειστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά, έχουμε θεαματικά αποτελέσματα», δηλώνει.

Επιπλέον, προγράμματα ενδυνάμωσης της γυναίκας Ρομά και ενίσχυσης της εκπαίδευσης των παιδιών είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Loading

Play