«Έξυπνα σχολεία: Μια καινοτόμος προσέγγιση χωρίς πλαστικά»

«Έξυπνα σχολεία: Μια καινοτόμος προσέγγιση χωρίς πλαστικά»

Η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, γνωστή και ως «πλαστική ρύπανση», αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με σοβαρές αναμενόμενες επιπτώσεις. Σύμφωνα με το WWF, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν 11.500 τόνοι πλαστικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του WWF για την πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα (2019), η χώρα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ή 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν. Μόλις το 8% ανακυκλώνεται, ενώ σχεδόν το 70% ρυπαίνει τις ελληνικές ακτές. Η μέση τιμή των απορριμμάτων ανά παραλία είναι 464 απορρίμματα ανά 100 μέτρα, περίπου 20 φορές παραπάνω από την ανώτατη οριακή τιμή που ορίζει η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική.

«Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Βλάπτει την άγρια ζωή, τα οικοσυστήματα και εκτείνεται ακόμη στα τρόφιμα και τον αέρα που αναπνέουμε», τόνισε η Μαρίνα Γκρίσιν, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα της Common Seas.

Η εταιρεία εισήλθε στην Ελλάδα μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά» (Plastic Clever Schools) στις αρχές του 2024, με τη συμμετοχή ήδη 180 σχολείων από όλη τη χώρα. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με την πλαστική ρύπανση και να διδάξει ότι κάθε μικρή πράξη μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εξάλειψή της.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε περισσότερα από 1.200 σχολεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα, καθοδηγεί τους μαθητές μέσα από τρία στάδια: Έμπνευση, Έρευνα και Δράση. «Με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, οι μαθητές μπορούν να επιβραβεύονται για την πρόοδο τους και να παραλαμβάνουν το τελικό τους βραβείο», εξήγησε η κα. Γκρίσιν.

Με το πρόγραμμα, οι μαθητές μαθαίνουν βιωματικά και αποκτούν τη δυνατότητα να έχουν θετική επίδραση στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Επιπλέον, η πλατφόρμα του προγράμματος παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε διαδραστικούς πόρους και υποστηρικτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Φέτος, μέσω των «Έξυπνων σχολείων», διοργανώθηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα Δράσης Plastic Clever Schools, συγκεντρώνοντας σχολεία από 27 χώρες για να αναλάβουν δράσεις ενάντια στην πλαστική ρύπανση.

Οι εγγραφές για το πρόγραμμα είναι ανοιχτές όλο το χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα στα σχολεία να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Loading

Play