Η τέλεια συνταγή για σολομό με σπαράγγια στον φούρνο
Συστατικά
6 φιλέτα σολομού, 1.200-1.500 γρ.
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ρύζι μπασμάτι
ντοματίνια
κόλιανδρο, φρέσκο
χυμό λάιμ
λάιμ, σε φέτες
Εκτέλεση
Για το ψήσιμο του σολομού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Τοποθετούμε τις 6 φέτες στο ξύλο κοπής με την πέτσα προς τα πάνω.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και απλώνουμε τη μαρινάδα με τα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα ταψί με τη μεριά του δέρματος προς τα πάνω.
Προσθέτουμε τα σπαράγγια και ρίχνουμε και σε αυτά ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε τον σολομό με σπαράγγια, ρύζι, ντοματίνια, φρέσκο κόλιανδρο, χυμό και φέτες από lime.
Για το φιλετάρισμα του σολομού (σε περίπτωση που αγοράσουμε ολόκληρο τον σολομό)
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα εντόσθια.
Ταμπονάρουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό του ψαριού με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει η υγρασία.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι δεξιά και αριστερά παράλληλα με τη ραχοκοκαλιά που βρίσκεται στο πάνω μέρος του ψαριού ώστε να διαχωρίσουμε το κόκαλο.
Σηκώνουμε το πτερύγιο και χαράζουμε μια γραμμή ανάμεσα στο κεφάλι και στο σώμα χωρίς να τα διαχωρίσουμε.
Τοποθετούμε το μαχαίρι στην εσοχή και ξεκινάμε να κόβουμε την πάνω μεριά του ψαριού από το λαιμό ως την ουρά παράλληλα με το κόκαλο. (Θέλουμε το μαχαίρι να είναι πάνω από το κόκαλο.)
Αφαιρούμε το φιλέτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Γυρνάμε το ψάρι από την άλλη πλευρά ώστε να έχουμε το δέρμα προς τα πάνω και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να κόψουμε το υπόλοιπο φιλέτο. (Τα υπολείμματα ψαριού που έχουν μείνει στο κομμάτι με το κόκαλο μπορούμε να τα αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι και να τα αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε ταρτάρ ή κεφτεδάκια σολομού.)
Μεταφέρουμε το ένα φιλέτο σε ένα ξύλο κοπής με τη μεριά του δέρματος προς τα κάτω.
Κοιτάμε αν υπάρχουν κόκαλα περιμετρικά στο φιλέτο και κόβουμε το σημείο αυτό με ένα μαχαίρι.
Τοποθετούμε το ψάρι κάθετα μπροστά μας και κόβουμε το κομμάτι της κοιλιάς που βρίσκονται τα κόκαλα.
Βάζουμε νερό σε ένα μικρό μπολάκι και αφήνουμε στην άκρη.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το φιλέτο ώστε να εντοπίσουμε κόκαλα, τα αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι και τα βουτάμε στο μπολάκι με το νερό ώστε να ξεκολλήσουν πιο εύκολα και να μην μείνουν στα χέρια μας.
Τοποθετούμε το ψάρι με το δέρμα προς τα πάνω, χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία και κόβουμε σε 8 φέτες.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο φιλέτο.
Μεταφέρουμε τις φέτες σολομού στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε. (Όσες φέτες δε μαγειρέψουμε άμεσα, τις τυλίγουμε καλά μία μία με διάφανη μεμβράνη και τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.)
*H συνταγή είναι του σεφ Άκη Πετρτζίκη
Δείτε επίσης: 5 + 1 facts που πρέπει να γνωρίζετε για τη Fly Οver της Θεσσαλονίκης