Φάλαινα του Αλίμου: «Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο» – Καταγγελίες για τον θάνατο του «Σωτήρη»

Ο διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδη μίλησε για τον θάνατο της φάλαινας και έκανε λόγο για λανθασμένες ανθρώπινες ενέργειες


Ο κ. Τσιμπίδης είπε στο MEGA: «Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Το υπουργείο περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Στην περίπτωση του κήτους, δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση», ανέφερε.

«Ένα κήτος δεν προσεγγίζεται με τόση άνεση»


«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο οπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Και επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

Δείτε επίσης: Ανεμβολίαστοι από Δευτέρα όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο