Φαρκαδόνα Τρικάλων: «Είμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας – Δεν έχουμε καμία βοήθεια από την Πολιτεία» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Φαρκαδόνα Τρικάλων: «Είμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας – Δεν έχουμε καμία βοήθεια από την Πολιτεία» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η φράση «ολοκληρωτική καταστροφή» πιθανότατα αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Φαρκαδόνα, ένας τόπος που δέχθηκε μεγάλο όγκο νερού από τον Βλοχό και το Κεραμίδι, αλλά και από την έντονη βροχόπτωση που έπεφτε ασταμάτητα για τρεις ημέρες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Η κακοκαιρία «Daniel» χτύπησε κυρίως τα χωριά που βρίσκονται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, με τις εικόνες από drone να δείχνουν σπίτια που κυριολεκτικά βούλιαξαν μέσα στο νερό. Στον Βλοχό, το Κεραμίδι και τη Μεταμόρφωση μπορούσε κανείς να διακρίνει μόνο τις σκεπές των κατοικιών, με το νερό στη συνέχεια να μεταφέρεται προς τη Φαρκαδόνα, εκεί όπου σε πολλά σημεία ξεπέρασε ακόμα και τα τρία μέτρα.

Η πρώτη εικόνα με το που φτάνει κάποιος στην έδρα του ομώνυμου δήμου είναι απελπιστική. Τα νερά στα περισσότερα σημεία έχουν υποχωρήσει, ωστόσο στο νότιο τμήμα παραμένουν, με τη δυσοσμία να καθιστά αδύνατο το να παραμείνει κανείς στο σημείο για πάνω από 4-5 λεπτά. Μάλιστα, ένα νεκρό σκυλί σε προχωρημένη σήψη κείτεται στον δρόμο, με τις Αρχές να μην έχουν φιλοτιμηθεί να το απομακρύνουν. Τα στενά είναι γεμάτα χώμα και αντικείμενα που καταστράφηκαν και θα καταλήξουν στα σκουπίδια, ενώ πολλά είναι τα σπίτια που κατέρρευσαν, θυμίζοντας σκηνικό εμπόλεμης ζώνης.

Ο τεράστιος όγκος νερού οδήγησε σε υπερχείλιση τον Πηνειό και τα αναχώματα δεν άντεξαν την πίεση, με αποτέλεσμα η κωμόπολη του νομού Τρικάλων να «βυθιστεί» στα λασπόνερα. Όλα έγιναν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα για τρεις ολόκληρες ημέρες, πλημμυρίζοντας ως ένα σημείο τους δρόμους και τα πάρκα της Φαρκαδόνας. Στη συνέχεια ήρθε η απόλυτη καταστροφή, με σπίτια να καλύπτονται από τρία μέτρα νερό και τους πολίτες να προσπαθούν άρον – άρον να απομακρυνθούν για να γλυτώσουν.

Είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρξε τεράστια αλληλεγγύη από όλους τους κατοίκους, με τον έναν να βοηθά τον άλλον σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές. Άπαντες ανέβηκαν στο πιο ορεινό τμήμα του χωριού, εκεί όπου το νερό δεν αποτελούσε απειλή, ωστόσο δεν είχαν προλάβει να πάρουν μαζί τους τίποτα. Οι πλημμυροπαθείς στέκονταν με βρεγμένα ρούχα και έβλεπαν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής να πάνε όλα χαμένα μέσα σε λίγη ώρα. Ένας ηλικιωμένος άνω των 100 ετών περιγράφει στην κάμερα της Politic τα όσα βίωσε: «Τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι ξανά στη ζωή μου. Μία φορά ακόμα είχε βρέξει πολύ και είχε πλημμυρίσει το χωριό, αλλά το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο. Καμία σχέση με αυτό που έγινε τώρα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι κάτοικοι της Φαρκαδόνας, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι νιώθουν πως η Πολιτεία του έχει ξεχάσει. «Κανένας δεν έχει έρθει αυτές τις μέρες εδώ να δει πώς ζούμε και ποια είναι η καθημερινότητά μας. Υπάρχει μεγάλη ανοργανωσιά. Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι εδώ από την πρώτη στιγμή. Τα καταφέραμε όλα μέσω της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Τα έχουμε χάσει όλα. Είμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ένας πατέρας τριών παιδιών ανησύχησε για τον μικρότερο γιο του και τη μητέρα του, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. «Έβλεπα στην τηλεόραση τι γινόταν και είχα τρομάξει. Η καταστροφή είναι για όλους. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν πνίγηκε κανείς, αλλά όλα τα άλλα είναι αρνητικά. Δεν υπάρχει μέλλον για τη Φαρκαδόνα, διότι έχουν πέσει πολλά σπίτια. Η δυσοσμία που υπάρχει εδώ δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην κάμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από το κράτος», σημειώνει εμφανώς απογοητευμένος ο εν λόγω κύριος.

Εκτός των σπιτιών, ολικές καταστροφές έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής, ενώ το «χτύπημα» στο ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιο. Σε δύο μονάδες με γαλοπούλες πνίγηκαν περισσότερα από 20.000 πτηνά και μέχρι να απομακρυνθούν η δυσοσμία επιβάρυνε έτι περαιτέρω την περιοχή. Από εκεί και πέρα, αποκλεισμένο παραμένει το Κεραμίδι, ένα χωριό μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Φαρκαδόνα και μένει να φανεί τι θα γίνει με τον οικισμό, ο οποίος σχεδόν «αφανίστηκε» από τον χάρτη.

Τέλος, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης δεν παρέλειψαν να κάνουν ειδική αναφορά στους εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούν για τη βοήθεια που έχουν στείλει από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την ίδια ώρα που από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη σχετικά με το τι θα απογίνουν οι πληγείσες περιοχές.

Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Πνίγηκαν 700 αιγοπρόβατα σε μονάδα παραγωγής γάλακτος – «Μας έλεγαν να τα κουβαλήσουμε μόνοι μας ενώ είναι σε προχωρημένη σήψη» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading