Φάρμακα: Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και αντιβιώσεις – Κοντά στα 200 σκευάσματα είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Φάρμακα: Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και αντιβιώσεις – Κοντά στα 200 σκευάσματα είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις πολλών φαρμάκων και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να παράσχουν τα απαραίτητα φάρμακα στους πολίτες.

Ειδικά τα παιδικά εμβόλια, όπως εκείνο για τον πνευμονιόκοκκο, καθώς και συνήθη αντιβιοτικά όπως η αμοξυκιλλίνη, είναι πολύ δύσκολα να βρεθούν, προκαλώντας ανησυχία στην επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως, και πολλά από αυτά εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά συχνά εξάγονται ξανά στο εξωτερικό μέσω της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες, όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε λείπουν από τα φαρμακεία μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Γνωστό το πρόβλημα….»

Την περασμένη Πέμπτη (22/02), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρά στις παράλληλες εξαγωγές.

«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Παραδείγματος χάρη η αμοξυκιλλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λύσει αρκετά προβλήματα καθώς η αλυσίδα του φαρμάκου θα ελέγχεται κεντρικά από τον ΕΟΦ.

«Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν.

Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο», σημειώνει.

ΕΟΦ: 193 σκευάσματα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπάρχουν 193 φάρμακα που παρουσιάζουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Από αυτά, 47 φάρμακα απαιτούν άμεση και μόνιμη κάλυψη. Συγκεκριμένα, στην λίστα περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά.

Ο ΕΟΦ έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επιβάλλοντας απαγορεύσεις σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Η πιο πρόσφατη απαγόρευση, που αφορούσε 119 σκευάσματα, επέφερε όμως νέες ελλείψεις σε 212 φάρμακα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Παράλληλα, η Διοίκηση του ΕΟΦ διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τα δικά της επίσημα στοιχεία, τα 212 φάρμακα που αναφέρει ο ΠΦΣ δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη.

Δείτε επίσης: Απεργία ΑΔΕΔΥ: Πως θα κινηθούν στις 28 Φεβρουαρίου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πληροφορίες από το iatropedia.gr

Loading

Play