Φοιτητές και ασυνόδευτοι πρόσφυγες φύτεψαν «σπόρους» αλληλεγγύης κι ελπίδας

Φοιτητές και ασυνόδευτοι πρόσφυγες φύτεψαν «σπόρους» αλληλεγγύης κι ελπίδας

Η ετικέτα στο γυάλινο βάζο με το ασυνήθιστο… brand «Travellers Project» φανέρωνε πως κάτω από το συμβατικό πράσινο καπάκι κρυβόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή σάλτσα τομάτας.

Μια πιο προσεκτική ματιά ήταν αρκετή για να αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος του …μυστηρίου: «…φτιαγμένη από μια ομάδα νέων ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές κουλτούρες, που μοιράζονται όμως κοινές ιδέες και όνειρα».

Τη σάλτσα αυτή, που παρασκευάστηκε με το «πάντρεμα» παραδοσιακών συνταγών από την Ελλάδα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Συρία, δεν θα τη βρει κανείς στα ράφια κάποιου σούπερ μάρκετ. Η σάλτσα αυτή δεν είναι προς πώληση αλλά είναι το «τελικό προϊόν ενός 9μηνου ταξιδιού» συμπόρευσης και δημιουργικής συνύπαρξης πέντε Ελλήνων φοιτητών και πέντε νεαρών προσφύγων, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφυγόπουλων, που «έτρεξε» από τον περασμένο Μάρτιο το Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Άθυρμα».

Πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι από τη «Safe Zone» (ασφαλή ζώνη) της Αλεξάνδρειας, που διαχειρίζεται το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και πέντε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, καλλιέργησαν ένα μικρό κομμάτι γης και παρασκεύασαν μια σάλτσα τομάτας, που κύριο συστατικό της θα έλεγε κανείς πως δεν είναι τα φρέσκα βιολογικά λαχανικά και τα μπαχάρια με άρωμα Ανατολής, που παραπέμπουν στις πατρίδες των νεαρών προσφύγων, αλλά η αγάπη και ο σεβασμός του ενός για την κουλτούρα του άλλου.

Δέκα νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15-25 ετών, με διαφορετικά πολιτισμικό υπόβαθρο, διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες, έτοιμοι όμως να τις μοιραστούν και να διαμορφώσουν ένα κοινό όραμα, έδιναν κάθε εβδομάδα «ραντεβού» στον όμορφο χώρο του σωματείου, στην Επανωμή, κι εκεί σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, ανάμεσα στα δέντρα και με θέα τη θάλασσα, συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Μέσα από τη μεταξύ τους όσμωση κατάφεραν, μάλιστα, να μετουσιώσουν το «εμείς» και το «εσείς» που χωρίζει ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή στο απόλυτο «εμείς» μιας ομάδας!

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το «Traveller’s Project», που εκτός από τους καρπούς της γης που καλλιέργησαν έδωσε κι άλλους «καρπούς», αυτούς που έμειναν βαθιά χαραγμένοι στην ψυχή των δέκα αυτών παιδιών. «Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου. Πήρα πράγματα που δεν αποτυπώνονται ούτε με λέξεις ούτε με συναισθήματα. Κέρδισα γνώσεις που δεν μπορούσα να τις πάρω από αλλού, από κανένα εκπαιδευτικό σύστημα κι από κανένα βιβλίο» λέει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μελίνα Ζία, τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και μέλος του προγράμματος ως εθελόντρια.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading