Φορολογικές δηλώσεις αγροτών: Πόσα δηλώνουν στην εφορία

Τα αναλυτικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για την κατανομή του αγροτικού εισοδήματος είναι απογοητευτικά.

Το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων για την Ελλάδα. Όμως η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα σε αυτή την επιτυχία ήταν σχεδόν μηδενική.

propoli

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων δεν τράβηξε την προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Επενδύσεις δεν προχώρησαν επομένως, και η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ παρέμεινε στα τάρταρα παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει από το 2021 σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης.

Φυτική και ζωϊκή παραγωγή αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 3,88% του ΑΕΠ της χώρας. Ένα ποσοστό που είναι το μισό σε σχέση με την περίοδο 1996-1997 όταν ο πρωτογενής τομέας εισέφερε ακόμη και το 7,8% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο απόλυτων αριθμών; Ότι το σύνολο της γεωργικής παραγωγής εισφέρει στο ΑΕΠ περί τα 7 δις. ευρώ ετησίως ποσό χαμηλότερο από αυτό που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ πριν από 20 χρόνια.

Ακόμη και το 2004 η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία πλησίαζε τα 8 δισ. ευρώ. Φτωχή η συνεισφορά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας ακόμη μικρότερη η συνδρομή των αγροτών στα φορολογικά βάρη.

Οι αγρότες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα

Όλοι μαζί, δηλώνουν στην εφορία περίπου 1,5 δις. ευρώ ενώ οι φορολογικές δηλώσεις αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνουν ταυτόχρονα και άλλη δουλειά για να επιβιώσουν. Έτσι, το συνολικό εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών εμφανίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο με τη διαφορά ότι τα δύο δισ. ευρώ έρχονται από μισθούς.

Τα αναλυτικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για την κατανομή του αγροτικού εισοδήματος είναι απογοητευτικά. Αυτό το 1,5 δισ. ευρώ “σπάει” σε περίπου 505.960 φυσικά πρόσωπα.

Και ιδού η κατανομή του αγροτικού εισοδήματός τους:

1. 261.983 φυσικά πρόσωπα, δηλώνουν έως 1000 ευρώ τον χρόνο

2. 115.371 άτομα έχουν εισόδημα από 1000 έως 5000 ευρώ.

3. Από 5000 έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, δηλώνουν 71.226 άτομα

4. Πάνω από 10.000 ευρώ εμφανίζουν μόνο 36.000 αγρότες.

Όταν λοιπόν οι τρεις στους τέσσερις αγρότες εμφανίζονται με εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο και ο ένας στους δύο δεν ανεβαίνει ούτε στα 1.000 ευρώ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα.

Πηγή: THETOC.gr

Δείτε επίσης: Κιλκίς: Συμβολικός δίωρος αποκλεισμός του τελωνείου από αγρότες και κτηνοτρόφους

Loading