Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα

Βγήκε το πόρισμα για την πυρκαγιά που ήταν η αιτία να καούν χιλιάδες στρέμματα στην Αθήνα

Γνωστό έγινε το πόρισμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη τον περασμένο Αύγουστο η οποία έκαψε 100.000 στρέμματα δάσους.

Η πυρκαγιά όπως όλα έδειξαν προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο εστιατόριο «Λεωνίδας». Από εκεί δημιουργήθηκαν και ισχυροί άνεμοι τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Τι έδειξε η αυτοψία

Πρόκειται για ένα πυκνό πευκόδασος το οποίο κάηκε, ενώ οι αυτοψίες οδήγησαν στον εντοπισμό της αρχικής εστίας η οποία βρέθηκε κάτω από το συγκεκριμένο πυλώνα. Ακόμη στον συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΝΕΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο εκείνη τη μέρα ο υδράργυρος έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς ενώ η υγρασία ήταν μικρότερη του 20%. Ο συγκεκριμένος πυλώνας είχε ύψος κοντά στα 25 μέτρα και τα δέντρα της περιοχής δεν ήταν κοντά στους αγωγούς.

Καταγράφεται λοιπόν, σύμφωνα και με τους αρμόδιους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής, ως αίτια πρόσκληση των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων, ο μη επαρκής καθορισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις κλπ.

Το πόρισμα επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύμπτωσης, δηλαδή να είχε προκληθεί από κάποιον άλλο λόγο πυρκαγιά στο ίδιο σημείο.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα