Φωτιά στην Πιερία: «Μικρά παιδιά έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση – Παραμένει στα σημεία η πυροσβεστική»

Τεράστιες προσπάθειες καταβλήθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στα Πιέρια Όρη, προκειμένου να σβήσει η φωτιά που έκαιγε από την Κυριακή, με την κατάσταση το βράδυ της Τρίτης (2/4) να είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή (31/1) σε μεγάλο υψόμετρο στη θέση Σαρακατσάνα και εξαπλώθηκε γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ανά διαστήματα έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική, ενώ τεράστια ήταν η συμβολή των κατοίκων των γύρω χωριών, που έσπευσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Άλλωστε, το έργο των πυροσβεστών ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή, με τη φωτιά να είναι έρπουσα, καίγοντας νεκρή καύσιμη ύλη και φυλλώματα.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ώρες η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί το καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης που βρίσκεται στη Σαρακατσάνα.

«Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες, αλλά υπάρχουν διάσπαρτοι καπνοί σε δύσβατα σημεία και πρέπει να σβήσουν. Υπάρχουν πολλά πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή. Τα εναέρια μέσα συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να μην προχωρήσει περαιτέρω η πυρκαγιά προς την Κοζάνη. Δεν έχουν κινδυνέψει κατοικημένες περιοχές», διευκρινίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας, Παναγιώτης Πατσιαλής.

Από τη μεριά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Πιερίας, Πέτρος Παπαπέτρου, επισημαίνει ότι «δεν υπήρξε καταστροφή του δάσους, με την εικόνα που έχουμε ως τώρα. Υπάρχουν προβλήματα σε μερικά σημεία, αλλά η πυρκαγιά δεν κατέστρεψε όλη την πλαγιά του βουνού, ούτε το δάσος. Υπάρχει πυκνό δάσος οξιάς και πεύκης, ωστόσο τώρα γυρίσαμε όλη την πλαγιά και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Είναι σημαντικό ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση από όλους τους κατοίκους των χωριών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και να φτάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής στο μέτωπο της φωτιάς».

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πιερία και είναι δεδομένο ότι η πυροσβεστική θα διεξάγει έρευνα για να αποκαλυφθεί το τι συνέβη. Η Ελλάδα υπέστη τεράστιες καταστροφές το καλοκαίρι του 2023, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια γενικότερα, με δασικές εκτάσεις να παραδίδονται στις φλόγες και να γίνονται «στάχτη». Η ανησυχία για το τρέχον έτος είναι εντονότερη από ποτέ, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε όλο το εύρος της χώρας, αλλά και της ανομβρίας, που είναι ένα ακόμα στοιχείο της κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών και κατοίκων των γύρω χωριών

Για την πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη εξ αρχής ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των κατοίκων όλων των γύρω χωριών, που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να βοηθήσουν στο να περιοριστεί το μέτωπο. «Εμείς βρισκόμαστε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο. Από τη Σαρακατσάνα, κινήθηκε προς τα δυτικά, προς το Βελβεντό και το Καταφύγι στην Κοζάνη. Πρόκειται για μία δύσβατη περιοχή και σήμερα επιχειρούσαν όλη μέρα τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Πραγματικά η πυροσβεστική δύναμη ήταν πολύ μεγάλη, ενώ τεράστια ήταν η βοήθεια των εθελοντών. Η κατάσταση ήταν δύσκολη από την πρώτη στιγμή, διότι στο βουνό έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, ούτε τα ζώα των κτηνοτρόφων των χωριών», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ριζωμάτων Ημαθίας, Γιώργος Μελιόπουλος.

«Σε μεγάλο βαθμό η κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ολοκληρωθεί και η πυροσβεστική παραμένει στα σημεία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάφλεξη. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μόλις φύσηξε αέρας τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα κατάφεραν σήμερα να περιορίσουν τις φλόγες, καθώς η φωτιά έκαιγε για τρίτη μέρα. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο να σβήσει η πυρκαγιά. Οι κάτοικοι της Ρητίνης έτρεξαν να σώσουν το δάσος, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Ακόμα και μικρά παιδιά συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πολύ συγκινητικές. Συγκεντρώσαμε τρόφιμα και νερά, για να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Εμείς βλέπαμε μόνο τον καπνό, τη φωτιά δεν γινόταν να τη δούμε, καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσβατη περιοχή», αναφέρει στην Politic ο πρόεδρος της κοινότητας Ρητίνης, Γιάννης Λάιος.

Πλέον, με την πυρκαγιά να έχει περιοριστεί στον μέγιστο βαθμό, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στα σημεία για να επέμβουν -εφόσον χρειαστεί- σε ενδεχόμενο ανάφλεξης. Σίγουρα οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν τρομακτικές για τους κατοίκους της Πιερίας, με τη φωτιά που ξέσπασε την τελευταία ημέρα του Μαρτίου να αποτελεί ένα πολύ δυνατό «καμπανάκι» προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Πολιτική Προστασία, σχετικά με το τι μπορεί να ακολουθήσει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε επίσης: Πιέρια Όρη: Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά

Loading