Μέσα σε οκτώ χρόνια κάηκαν 450.000 στρέμματα δάσους στην Αττική
Εντυπωσιακά και ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν για την Αττική από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων οκτώ ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια.
Τη μεγάλη διασπορά του καπνού αποτύπωσε η δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11. Το πύρινο μέτωπο έφτασε σε μήκος σχεδόν 25 χιλιομέτρων ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.
Extra 7/n – update 🔥 | #Wildfires Attica, Greece.
— Iban Ameztoy (@i_ameztoy) August 14, 2024
Delineation & Monitoring-1 products released by @CopernicusEMS – #EMSR746. You can see the evolution of the affected areas for the 13th & 14th of August, 2024. Burnt area: 10409 ha.
Check them here: https://t.co/PU1qjybBtd pic.twitter.com/zNxzxi5wHb
Τα νέα δεδομένα από το Copernicus
Το Copernicus EMS κυκλοφόρησε νέο χάρτη αποτυπώνοντας τα στρέμματα που κάηκαν με τα νέα δεδομένα να ανεβάζουν τον αριθμό σε σχεδόν 105 χιλιάδες στρέμματα.
Συνολική καμένη έκταση
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει από τις 13 Αυγούστου, 09:33, εντοπίστηκαν τα εξής:
Συνολική καμένη έκταση 10.409 εκταρίων (104. 090 στρέμματα)
Οι ενεργές φλόγες μειώθηκαν σε 5 από 168 τις τελευταίες 24 ώρες
Το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές παρουσιάζει το χρονικό της καταστροφής από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στις 11 Αυγούστου μέχρι και την 13η Αυγούστου.
Extra 2/n 🔥 | We can see some buildings & villages completelly surrounded by the burned area. #Wildfire near #Athens — #Varnavas, #Attica, Greece.
— Iban Ameztoy (@i_ameztoy) August 12, 2024
🟢 Vegetation 🟤 Burned areas 🟠🔴 Active hotspots 🟥 Buildings
HD/slow motion version here: https://t.co/9te3XIn6gG🧐 pic.twitter.com/5CGuvy7wEd
Πάνω από μισό εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αττική τα τελευταία τρία χρόνια
Η Αττική έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις πυρκαγιές κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μετρά πάνω από 600.000 στρέμματα καμένης έκτασης στα Γεράνεια όρη, στη Βαρυμπόμπη, στην Κερατέα, στα Βίλια, στη Γλυφάδα, την Πεντέλη, τον Κουβαρά, τα Δερβενοχώρια, την Πάρνηθα, το Κορωπί, τη Σταμάτα, τον Βαρνάβα, τον Μαραθώνα, τον Διόνυσο.
Μόλις 1% η πραγματική απορρόφηση των πόρων για την Πολιτική Προστασία
Ενώ ο προϋπολογισμός για 24 έργα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών ξεπερνάει το μισό δισεκ. Ευρώ (556,63 εκατ), οι πραγματικές δαπάνες, δηλαδή οι πληρωμές στους αναδόχους ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα, είναι μόλις 5,34 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων είναι από τις 31/3. Ωστόσο μια ματιά στους πίνακες του Ελλάδα 2.0, δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια, αφού σε κομβικά έργα οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2024 είναι μηδενικές.