Φουλ στους φόρους ο Δεκέμβριος – Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους στην εφορία.

Ειδικότερα θα πρέπει να εξοφλήσουν τις εξής πληρωμές:

propoli

Δήλωση για τα αναδρομικά. Όσοι συνταξιούχοι αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων εισέπρεαξαν αναδρομικά το 2022 ανεξάρτητα από τον χρόνοπου ανάγονται, θα πρέπει μέχρι την τελευταία μέρα του έτους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο πολίτης κάνει είσοδο στον λογαριασμό του στο myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά του 2022.

Για παράδειγμα όσα αναδρομικά αφορούν το έτος 2019, θα επιλέξει βς έτος υποβολής δήλωσης το 2020. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα βγει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2024.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

Δήλωση ακινησίας οχημάτων. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων. Όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty.

Δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

Δήλωση από κατοίκους εξωτερικού. Αν κάποιος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους μετέφερε την κατοικία του εκτός Ελλάδος, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει τη φορολογική του μέχρι το τέλος του έτους.

Πληρωμές φόρων. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.

Δείτε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις

Loading