Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την πιθανή εξαγωγή χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ. Λίγες ημέρες μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα εργαστήρια παραγωγής χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανές διαρροές ή εξαγωγή τεχνογνωσίας σε τζιχαντιστές και το Ιράν. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να τερματίσει οριστικά το εγκληματικό πρόγραμμα. δήλωσε ο Φερνάντο Άριας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), σε έκτακτη σύσκεψη του οργανισμού.
Για πολλά χρόνια, πριν την πρόσφατη κατάρρευση του καθεστώτος, το καθεστώς Άσαντ είχε εξαπολύσει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον πολιτών και ανταρτών, χρησιμοποιώντας νευροτοξικό αέριο σαρίν και αέριο χλώριο. Μετά την εγκατάλειψη της χώρας από τον Άσαντ, οι επιθέσεις από το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Συρίας εγείρουν φόβους για τη μόλυνση και απώλεια επικίνδυνων χημικών.
Ο Άριας προειδοποίησε ότι η νέα επιδρομή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, περιλαμβάνοντας την πιθανότητα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι επικίνδυνα χημικά ή εξοπλισμός μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια.
Το 2013, η Συρία είχε δεσμευτεί να επικυρώσει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, κατόπιν πιέσεων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, καταστρέφοντας αρχικά πάνω από 1.300 τόνους χημικών. Ωστόσο, έκτοτε το καθεστώς επανήλθε σε χημικές επιθέσεις, όπως η θλιβερή περίπτωση στο Καν Σαϊκούν το 2017.
Η επικείμενη μεταφορά ειδικών της χημικής τεχνολογίας σε εχθρικά κράτη όπως το Ιράν ή η προσέγγιση τους από εξτρεμιστές εντείνει τις ανησυχίες. Ο Γκρέγκορι Κόμπλεντζ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον σημείωσε ότι οι επιστήμονες αυτοί είναι σε κίνδυνο, ενώ οι τελευταίοι θα προσπαθήσουν πιθανώς να αποφύγουν τη νέα ηγεσία της Συρίας.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στο αν παραμένουν αποθέματα χημικών όπλων κρυμμένα από το καθεστώς Άσαντ, καθώς οι διεθνείς επιθεωρητές συνεχίζουν τις έρευνες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr